Η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων παρακολουθεί με ανησυχία την εξέλιξη του διαλόγου μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και των Συντεχνιών για την υιοθέτηση του πρώτου πακέτου μέτρων ενίσχυσης των δημόσιων οικονομικών. Η ανησυχία μας βασίζεται στη διαπίστωση ότι, ενώ υπάρχει ομόφωνα συμφωνημένο πακέτο μέτρων το οποίο κρίνουμε σχετικά ισορροπημένο, συνεχίζονται με την ανοχή της κυβέρνησης οι προσπάθειες των Συντεχνιών για αλλοίωση του.
Σημειώνουμε ότι τους τελευταίους μήνες, παρά τις συνεχείς οχλήσεις μας, δεν ζητήθηκαν οι απόψεις μας για τα προτεινόμενα μέτρα. Ελπίζουμε αυτό να γίνει τις αμέσως επόμενες μέρες. Οι προσπάθειες της κυβέρνησης για εξευμενισμό των Συντεχνιών με σκέψεις για επιβολή φορολογιών άμεσης ισχύος, είναι απαράδεκτες και λανθασμένες.
Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι η συγκράτηση των κρατικών δαπανών και κυρίως του μισθολογίου και των δαπανών για συντάξεις. Αντί του 12% συνεισφορά των δημοσίων υπαλλήλων για τις συντάξεις τους, προτείνεται εισφορά 6%. Ακόμα και αυτό φαίνεται να μην γίνεται αποδεκτό από τις Συντεχνίες που προσπαθούν να εκτρέψουν τις συζητήσεις στην επιβολή φορολογιών. Οποιαδήποτε αύξηση του ΦΠΑ, του φόρου εισοδήματος ή άλλης αντιοικονομικής φορολογίας, θα έχει σαν αποτέλεσμα πληθωριστικές πιέσεις στον ήδη ψηλό τιμάριθμο και θα αποτελέσει αντικίνητρο στην οικονομική δραστηριότητα. Σημειώνουμε ότι η οικονομία, μετά την καταστροφή στο Μαρί, οδεύει δυστυχώς και πάλι στην ύφεση.
Καμμία άλλη επιλογή δεν υπάρχει ενώπιον μας παρά η άμεση υιοθέτηση των συμφωνηθέντων στις 15 Ιουλίου μεταξύ του Προέδρου και των πολιτικών κομμάτων. Η με οποιαδήποτε δικαιολογία παράταση του διαλόγου, έστω και για λίγες μέρες, θα είναι καταστροφική. Μετά την υιοθέτηση των μέτρων αυτών, θα πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος για ένα δεύτερο πακέτο μέτρων που θα λαμβάνει υπόψιν τις συνέπειες από την καταστροφή στο Μαρί και την ανάγκη για αναθέρμανση της οικονομίας με σχετικά κίνητρα.
Αναμένουμε από τον νέο Υπουργό Οικονομικών όπως μας καλέσει αμέσως σε συνάντηση ώστε να συζητήσουμε μαζί του τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας και το δέον γενέσθαι.