Συνέντευξη που παραχώρησε
ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΟΕΒ, Δρ Ανδρέας Πίττας
στην Ιστοσελίδα της ΟΕΒ και
την ενημερωτική πύλη «Επιχειρηματική»
Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για την πορεία της Κυπριακής Οικονομίας και το επιχειρηματικό περιβάλλον γενικότερα;
Αναμφίβολα η Κυπριακή οικονομία καλυτερεύει σταθερά και αυτό δεν είναι άσχετο με τις τεράστιες προσπάθειες που κατέβαλε ο Υπουργός των οικονομικών και γενικά η κυβέρνηση Αναστασιάδη τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Πρέπει φυσικά να πω ότι το άλλο σκέλος που βοήθησε την ανάπτυξη ήταν αναμφίβολα η υπομονή και επιμονή του ιδιωτικού τομέα.
Το Επιχειρηματικό περιβάλλον έχει επίσης “φωτιστεί” μερικώς από τις προσπάθειες των τραπεζών για την ελάττωση του κόστους του χρήματος.
Θα μου ήταν πολύ δύσκολο να πω ότι η κρατική μηχανή έχει βοηθήσει με οποιονδήποτε τρόπο την οικονομία, εκτός από την ελάττωση των αμοιβών των δημοσίων λειτουργών που συμφωνήθηκε.
Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που καλούνται να διαχειριστούν οι επιχειρήσεις και ειδικότερα της μεταποιητικής βιομηχανίας;
Αν ανατρέξω σε θέματα που έχω αναπτύξει τα τελευταία δέκα – είκοσι χρόνια για την μεταποιητική βιομηχανία θα μπορούσα πάρα πολλά σημεία να τα ξαναχρησιμοποιήσω αυτούσια.
Επειδή απλούστατα είτε δεν έγιναν βήματα ή έχουμε επανάληψη και επαναφορά των ιδίων φαινομένων.
Αν ξεκινήσω πχ με τις βιομηχανικές περιοχές που έχουν σαφώς δημιουργηθεί για να εξυπηρετούν αποκλειστικά την μεταποιητική βιομηχανία, αυτές έχουν τα τελευταία δέκα – δεκαπέντε χρόνια μεταβληθεί σε οτιδήποτε άλλο παρά πλατφόρμες για την βιομηχανία.
Αυτό είναι ένα τεράστιο θέμα και ίσως θα έπρεπε να ξανακοιτάξομε την νομική πλευρά του για να εξορθολογήσουμε την χαώδη κατάσταση που δημιουργήθηκε.
Αν προχωρήσουμε τώρα μακριά από την εστία της μεταποίησης στον κρατικό μηχανισμό και την δημόσια υπηρεσία, τα προβλήματα που υπήρχαν τα τελευταία 20 χρόνια συνεχίζουν να υπάρχουν και ίσως μερικές φορές να επιδεινώθηκαν η να επιδεινώνονται: η ίδια αδιαφορία, για να μην πω και έχθρα ακόμη, δημοσίων λειτουργών προς τον ιδιωτικό τομέα
Η ακατάλληλη στελέχωση σε κάποιες περιπτώσεις, με ανεπαρκείς εργαζομένους ορισμένων τμημάτων, δυσκολεύει και πολλές φορές καταλήγει να δημιουργεί προβλήματα στην οικονομία παρά να τα επιλύει.
Θα ήθελα επίσης να αναφέρω μετά λύπης μου πως οι συντεχνίες επιθυμούν να αγνοούν ότι πάρα πολλές επιχειρήσεις δυσκολεύονται ακόμη να ξανασταθούν στα πόδια τους. Το μόνο πράγμα που φαίνεται να τις ενδιαφέρει είναι η επαναφορά του status quo πριν από την κρίση αγνοώντας ότι η Κύπρος και η βιομηχανική παραγωγή της καθίσταται ολοένα και λιγότερο ανταγωνιστική όχι μόνο φυσικά λόγω του ψηλού εργατικού κόστους αλλά και άλλων δευτερογενών παραγόντων όπως πχ το κόστος ενέργειας.
Μια και το αναφέρω παρακαλώ συγκρίνετε τα μισθολόγια άλλων ευρωπαϊκών χωρών πχ Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Σλοβακίας με τα δικά μας.-
Το ίδιο να κάνετε και με το κόστος της ενέργειας.
Τελικά δεν μπορώ να αφήσω απαρατήρητο, ότι ευρωπαϊκά κονδύλια που προορίζονται για την έρευνα και καινοτομία παραμένουν ανεκμετάλλευτα (και επιστρέφονται στα ταμεία της ΕΕ) από έλλειψη κρατικού σχεδιασμού ή και της απαιτούμενης γρήγορης διεκπεραίωσης των αιτήσεων που υποβάλλονται προς στα σχετικά υπουργεία.
Αυτά είναι ίσως μόνο λίγα και ίσως πολύ αδρά σημεία όσον αφορά την πραγματική κατάσταση που αφορά στη μεταποίηση μια και ρωτήθηκα ειδικά για αυτό το θέμα.
Πως αξιολογείτε τις επιδόσεις των εξαγωγών; Τι εισηγείστε για βελτίωση;
Οι επιδόσεις των εξαγωγών κάτω από τις συνθήκες που ζούμε είναι άξιες επαίνων και βραβείων εφόσον κινούνται εκ των έσω με κύριο μοχλό τη θέληση δηλαδή και τις προσπάθειες της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
Είχα κάποτε εισηγηθεί, και δεν θα ήταν καθόλου άσχημο, αν η κυβέρνηση ευνοούσε τη δημιουργία νέων εξαγωγικών προϊόντων με την ελάττωση πχ φορολογίας από μελλοντικά κέρδη εξαγωγών των νέων αυτών προϊόντων.
Η πραγματική και όχι μόνο κατ’ όνομα ενδυνάμωση και προώθηση της καινοτομίας θα έφερνε επίσης πολύ καλά αποτελέσματα στην προώθηση των εξαγωγικών επιδόσεων.
Ως Πρόεδρος και ιδρυτής της μεγαλύτερης βιομηχανίας φαρμάκων του τόπου, ποια είναι η άποψη σας για το ΓΕΣΥ;
Ήταν εξαρχής πεποίθηση όλων μας ότι το ΓΕΣΥ πρέπει να γίνει παρόλες τις δυσκολίες και κινδύνους που περικλείει γιατί βασικά είναι ένα κοινωνικό αγαθό το οποίο δεν πρέπει και δεν γίνεται να τεθεί σε δεύτερη μοίρα. Πολλά δύσκολα σημεία μπορούν να εξασφαλιστούν με τέτοιες δικλίδες ώστε να αποφευχθούν πιθανές ατασθαλίες και υπερβολές.
Υπενθυμίζω ότι η ΟΕΒ είχε τεθεί υπέρ του ΓΕΣΥ το 1992!
Τι πιστεύετε για το ρόλο που διαδραματίζει η ΟΕΒ στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι;
Αναμφίβολα η ΟΕΒ είναι η εργοδοτική οργάνωση κατ’ εξοχήν και προσφέρει μεγάλη βοήθεια στα μέλη της.
Η ΟΕΒ όμως όπως και άλλες εργοδοτικές οργανώσεις δυστυχώς υστερεί σε αριθμούς ψήφων έναντι των συνδικάτων! Άρα οι προτιμήσεις των πολιτικών είναι καθαρό ποιόν ευνοούν!
Καταβάλλουμε όλοι μαζί συντονισμένες προσπάθειες για να αυξηθεί η επιρροή της ΟΕΒ, κάτι το οποίο επιτυγχάνουμε σταδιακά πάντοτε με γνώμονα το καλό των επιχειρήσεων.