Πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία της Ομοσπονδίας Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ), συνάντηση του Εκλεγμένου Πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ηλεκτροτεχνικής Τυποποίησης CENELEC κ. Riccardo Lama και Επαγγελματικών Συνδέσμων – μελών της ΟΕΒ. O κ. Lama φιλοξενείται στην Κύπρο από τον Κυπριακό Οργανισμό Τυποποίησης (CYS), ο Πρόεδρος και η Γενική Διευθύντρια του οποίου, κ. Δημήτρης Βάκη και κα Αθηνά Παναγιώτου, συμμετείχαν επίσης στη συνάντηση.
Προηγήθηκε εθιμοτυπική συνάντηση με την Βοηθό Γενική Διευθύντρια κα Λένα Παναγιώτου, τον Διευθυντή Επιχειρηματικής Ανάπτυξης κ. Πάρη Αναστασίου και τον Ανώτερο Λειτουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Παναγιώτη Καστανιά κατά την οποία έγινε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την ανάπτυξη και προώθηση των προτύπων ποιότητας στο κυπριακό επιχειρείν και τον ρόλο που έχει να επιτελέσει η ΟΕΒ στο κεφάλαιο αυτό.
Ο CENELEC είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη και τον καθορισμό εθελοντικών προτύπων στον ηλεκτροτεχνικό τομέα και αποτελεί ένα από τους τρεις Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς Τυποποίησης που έχουν αναγνωριστεί επίσημα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ).
Σκοπός της συνάντησης ήταν η γνωριμία με τους σχετικούς ενδιαφερόμενους φορείς στον ηλεκτροτεχνικό τομέα, ιδιαίτερα τον ενεργειακό, και η συζήτηση για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και πώς αυτές μπορούν να τύχουν διαχείρισης μέσα από την εφαρμογή προτύπων.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, διεξήχθη εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ των παρευρισκόμενων και ανταλλαγή απόψεων γύρω από τα υφιστάμενα πρότυπα που χρησιμοποιούνται στο πεδίο εργασιών του κάθε επαγγελματικού Συνδέσμου. Επιπρόσθετα, εξετάστηκε η προώθηση συγκεκριμένων προτύπων για τη διευκόλυνση των δραστηριοτήτων του κάθε κλάδου, καθώς και οι μελλοντικές ανάγκες της ηλεκτροτεχνικής τυποποίησης στο πλαίσιο των ραγδαίων εξελίξεων στον τομέα της ενέργειας και της τεχνολογίας.
Η ΟΕΒ αναγνωρίζει τη σημασία της τυποποίησης και του ρόλου που διαδραματίζει για την εύρυθμη λειτουργία της ενιαίας αγοράς καθώς, μεταξύ άλλων, συμβάλλει στη διευκόλυνση του εμπορίου μεταξύ των χωρών, στη δημιουργία νέων αγορών και επιτρέπει την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και της προστασίας των καταναλωτών και του περιβάλλοντος.