Άρθρο της Γεωργίας Χαννή που δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή πύλη Stockwatch, Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016:
http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=257229
Αποστάσεις από τη δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης κρατούν για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια οι επιχειρήσεις, κρούοντας τον κώδωνα για τις εγκριθείσες προσλήψεις εκατοντάδων νέων υπαλλήλων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Με επιστολή στον υπουργό οικονομικών η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων υποστηρίζει την ανάγκη συνέχισης της πορείας δημοσιονομικής εξυγίανσης και τονίζει την ανάγκη περαιτέρω μείωσης των κρατικών δαπανών, αντί αύξησης τους.
Σε επιστολή προς τον υπουργό οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, ο γενικός διευθυντής της Ομοσπονδίας Μιχάλης Αντωνίου αναφέρει ότι οι ανάγκες θα πρέπει να εξεταστούν μετά την ολοκλήρωση της μεταβολής του νομοθετικού πλαισίου της λειτουργίας της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου και των λιμανιών καθότι σημαντικός αριθμός των θέσεων ενδεχομένως να δύναται να καλυφθεί από εργαζομένους των ημικρατικών οργανισμών που θα επιλέξουν να μεταφερθούν στο δημόσιο.
Η επιστολή της ΟΕΒ στον υπουργό ακολουθεί δημοσιεύματα στον Τύπο ότι το υπουργείο οικονομικών έχει υποβάλει αίτημα στην επιτροπή οικονομικών της βουλής για αποπαγοποίηση 556 κενών θέσεων στο δημόσιο τομέα και 85 θέσεων σε έξι νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, οι θέσεις αφορούν προαγωγές κι προσλήψεις κυρίως στην αστυνομία, στην πυροσβεστική και στο τμήμα φορολογίας του υπουργείου οικονομικών.
Το ετήσιο κόστος των προσλήψεων υπολογίζεται κοντά στα €13 εκ. και προστίθεται στο πρόσθετο κόστος €34 εκ. για πρόσληψη 3000 οπλιτών.
«Η δημοσιονομικη πειθαρχία που έχει επιτευχτεί μέσα από τις οδυνηρές προσπάθειες που καταβλήθηκαν από την κυβέρνηση και ιδιαίτερα από το υπουργείο σας καθώς και οι θυσίες των επιχειρήσεων και των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, έχουν επιφέρει αδιαμφισβήτητα θετικά αποτελέσματα στην οικονομία του τόπου», αναφέρεται στην επιστολή.
Ωστόσο, τονίζει, η οικονομία παραμένει ευάλωτη σε ενδογενείς και εξωγενείς παράγοντες και οι προσπάθειες για δημοσιονομική εξυγίανση πρέπει να συνεχιστούν με αμείωτους ρυθμούς.
Ο κ. Αντωνίου αναφέρει ότι παρά τη μείωση που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στις δαπάνες του κρατικού μισθολογίου, το συνολικό κόστος παραμένει ιδιαίτερα ψηλό και χρήζει περαιτέρω συρρίκνωσης.
Η ΟΕΒ θεωρεί ότι οι περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες του κράτους θα πρέπει να επικεντρωθούν σε στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις και όχι στην αύξηση των δαπανών καθώς και στην ενίσχυση των επιχειρήσεων για ανάπτυξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Της Γεωργίας Χαννή