Η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) και το Ωκεανογραφικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου διοργάνωσαν με μεγάλη επιτυχία στις 17 Απριλίου 2019 Εργαστήριο ανάπτυξης δεξιοτήτων για τις τεχνολογίες Γαλάζιας Ενέργειας και ειδικότερα για την εκπόνηση τεχνοοικονομικών μελετών για την ανάπτυξη έργων που σχετίζονται με τη γαλάζια ενέργεια. Το εργαστήριο πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Maestrale, το οποίο στοχεύει στην προώθηση, ανάπτυξη και εκμετάλλευση της Γαλάζιας Ενέργειας στη Μεσόγειο θάλασσα και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης μέσω του προγράμματος Interreg Mediterranean.
Στόχος του εργαστηρίου ήταν η ανάλυση των τεχνοοικονομικών παραμέτρων για τις διαθέσιμες τεχνολογίες γαλάζιας ενέργειας και η εξοικείωση των συμμετεχόντων με την ανάπτυξη επιχειρηματικών σχεδίων που αφορούν έργα γαλάζιας ενέργειας. Προσκεκλημένοι στο εργαστήριο ήταν αξιόλογοι ομιλητές με γνώσεις σε τεχνολογίες Γαλάζιας Ενέργειας καθώς και σε τεχνοοικονομική ανάλυση αντίστοιχων έργων.
Αρχικά, έγινε παρουσίαση από τον κ. Γιώργο Νικολαΐδη του Ωκεανογραφικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κύπρου για τις φυσικές παραμέτρους του αιολικού και κυματικού δυναμικού στην Κύπρο. Ακολούθως, ο Δρ. Πολύκαρπος Πολυκάρπου από το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών αναφέρθηκε στη διαδικασία παραγωγής βιοντίζελ από μικροφύκη που βρίσκονται στο θαλάσσιο νερό, στα στάδια ανάπτυξης τους καθώς, και τις μεθόδους τεχνοοικονομικής αξιολόγησης.
Στη συνέχεια, η κα Sylvia Trabert, Managing Director της Wincono Cyprus Ltd, παρουσίασε αναλυτικά τα τεχνοοικονομικά στοιχεία που απαιτούνται για την ανάπτυξη αιολικού πάρκου. Ακολούθησε η παρουσίαση του Δρ Κωνσταντίνου Μιχαηλίδη από το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, η οποία αφορούσε τα τεχνοοικονομικά στοιχεία και αναφέρθηκε επίσης στην ανάλυση και τον σχεδιασμό μηχανισμών παραγωγής ενέργειας από κύματα. Η κα Ανθή Χαραλάμπους Προϊστάμενη της Υπηρεσίας Ενέργειας και Περιβάλλοντος της ΟΕΒ, κατέδειξε τις διαθέσιμες πηγές χρηματοδότησης για έργα Γαλάζιας Ενέργειας. Έπειτα η Δρ Αναστασία Κωνσταντίνου, από τον Τομέα Διαχείρισης Καινοτομίας του Πανεπιστημίου Κύπρου μίλησε στους παρευρισκόμενους για την ανάπτυξη επιχειρηματικού σχεδίου.
Ο κ. Χριστόφορος Αναγιωτός Διοικητικός Σύμβουλος KPMG Ltd, έκανε μία εκτενή παρουσίαση για τις Αρχές Λογιστικής και Χρηματοοικονομικών καθώς και για Εταιρική Χρηματοδότηση.
Τέλος, ακολούθησε εργαστήριο ανάπτυξης τεχνοοικονομικών μελετών κατά το οποίο οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να μελετήσουν και να ακολουθήσουν βήμα με βήμα τη μεθοδολογία τεχνοοικονομικής ανάλυσης έργων Γαλάζιας Ενέργειας όπως η παραγωγή ενέργειας από υπεράκτιο αιολικό και κυματικής.