ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ
ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ (ΟΕΒ),
κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΤΡΟΥ
ΣΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΟΕΒ
Τρίτη, 14 Μαΐου 2019
Ξενοδοχείο Hilton Park, Λευκωσία
Σας καλωσορίζω στην Ετήσια Γενική Συνέλευση των Μελών της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), την πρώτη στην οποία συμμετέχω ως Πρόεδρος της μεγάλης αυτής Οργάνωσης.
Στέκομαι ενώπιον της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας του τόπου, ως επικεφαλής του πιο δημιουργικού κυττάρου του παραγωγικού ιστού της χώρας και νιώθω βαριά ευθύνη, καθώς την ίδια ώρα στέκομαι απέναντι στις χιλιάδες επιχειρήσεις μέλη της ΟΕΒ, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε ένα περιβάλλον τραχύ, συχνά δύσβατο και ενίοτε εχθρικό.
Εξαιτίας αυτής της βαριάς ευθύνης, σήμερα εξοχότατε κύριε Πρόεδρε θα περιοριστώ στα κύρια ζητήματα που τέμνουν οριζόντια την οικονομία και τις επιχειρήσεις της Κύπρου. Δώδεκα εκτεταμένα υπομνήματα με λεπτομερείς προτάσεις της ΟΕΒ βρίσκονται στα χέρια Υπουργών και Υφυπουργών, κυριολεκτικά από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων τους.
Αυτή την ώρα, την ώρα που οι θυσίες όλων έχουν οδηγήσει σε εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης, έχουν επαναφέρει την χώρα σε επενδυτική βαθμίδα, έχουν δώσει άνετη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές και συνέτριψαν το τέρας της ανεργίας, αυτή την ώρα πρέπει να σχεδιάσουμε το μέλλον, βιώσιμο και αναπτυξιακό. Και σας διαβεβαιώνω ότι θα βρει απέναντι του την ΟΕΒ και τα Μέλη της, όποιος απειλήσει την σταθεροποίηση και ανάπτυξη του τόπου.
ΜΕΔ
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια πρέπει το ταχύτερο δυνατό να εκλείψουν από την οικονομική πραγματικότητα της χώρας. Σημαντικό μέρος των αναδιαρθρώσεων που έχουν πραγματοποιηθεί αφορά επιχειρηματικά δάνεια αλλά υπάρχει ακόμα σημαντικός δρόμος να διανυθεί. Από το επίσημο βήμα της Γενικής μας Συνέλευσης, καλώ όλους τους οφειλέτες να συνεργαστούν με τις Τράπεζες αλλά καλώ και τις Τράπεζες να διευκολύνουν τους οφειλέτες έτσι ώστε να τελειώνουμε και με το τελευταίο κατάλοιπο της κρίσης.
Φορολογικές οφειλές – Φοροδιαφυγή
Μετά είναι τα φορολογικά ζητήματα. Φίλε Έφορε Φορολογίας παρακαλώ όπως εντείνετε τις προσπάθειες σας για εύλογες διευθετήσεις με τους οφειλέτες επιβεβαιωμένων φορολογικών υποχρεώσεων, έτσι ώστε και το Κράτος να εισπράξει τα οφειλόμενα και οι οφειλέτες να μπορέσουν να τιμήσουν τις υποχρεώσεις τους, χωρίς να καταρρεύσουν.
Από την άλλη, κυνηγείστε την φοροδιαφυγή. Αναζητήστε, προσαρμόστε και εφαρμόστε και στην Κύπρο βέλτιστες πρακτικές άλλων χωρών.
Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε, πρέπει να τελειώνουμε με το παλιό, με το αναχρονιστικό και το παρωχημένο. Η οικονομία διψά για μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς του δημόσιου βίου.
Δημόσια Υπηρεσία – Κρατικό Μισθολόγιο
Το αποτέλεσμα της προσπάθειας για μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας είναι αποκαρδιωτικό. Το 2013 είχαμε το δεύτερο ακριβότερο κρατικό μισθολόγιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με ήπια μέτρα το μειώσαμε πρόσκαιρα, για να το δούμε να ορθώνεται ξανά και να διεκδικεί κάθε ικμάδα του εθνικού πλούτου. Και δεν αναφέρομαι μόνο στις πρόσφατες αποφάσεις του Διοικητικού Δικαστηρίου. Αναφέρομαι και στις αποπαγοποιήσεις θέσεων, τις προαγωγές και τις προσλήψεις που χωρίς την μεταρρύθμιση του Δημοσίου, προκαλούν απογοήτευση και ανησυχία.
Ήρθε η ώρα να τελειώνουμε με την Κρατική μηχανή. Η ΟΕΒ ζητά άμεση ψηφιοποίηση όλων των δραστηριοτήτων της διοίκησης, ενοποίηση των συστημάτων κάθε υπουργείου και υπηρεσίας, αξιολόγηση του ανθρώπινου δυναμικού με σύγχρονα εργαλεία, επικαιροποίηση των δεξιοτήτων όσων είναι αξιοποιήσιμοι και αποδέσμευση όλων των υπολοίπων, στην βάση των αναγκών ενός νέου οργανογράμματος που θα απαντά στις προκλήσεις της επόμενης εικοσαετίας.
Απαιτείται ακόμα εφαρμογή σύγχρονων συστημάτων αμοιβών και κινήτρων που αναγνωρίζουν και ανταμείβουν όσους δίνουν το «είναι» τους στην εξυπηρέτηση της αποστολής τους και που δείχνουν την έξοδο στους ανεπαρκείς και τους αδιάφορους.
Απαιτείται δηλαδή, κατάργηση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Η μονιμότητα είναι η πιο ειδεχθής παθογένεια του Δημόσιου τομέα.
Απαιτείται τέλος Συνταγματική τροποποίηση για να μπορεί ο κοινός νομοθέτης να επιβάλλει την συμμετοχή των δημοσίων υπαλλήλων στην διάσωση της πατρίδας, όταν επισυμβαίνουν καταστροφές όπως αυτή του 2013.
Δικαιοσύνη – Δικαστήρια
Το συνολικό σύστημα απονομής δικαιοσύνης, έχει προ πολλού καταστεί ατελέσφορο και υποσκάπτει τις αναπτυξιακές προσπάθειες. Ατέρμονες διαδικασίες, αναχρονιστικοί δικονομικοί κανόνες, αμέτρητα εργαλεία για κωλυσιεργία και διαιώνιση της δίκης, αστρονομικές χρεώσεις και άλλες παθογένειες, βυθίζουν την ανταγωνιστικότητα της πατρίδας και κοστίζουν σε χαμένη ανάπτυξη. Μελέτες επί μελετών για ανασυγκρότηση των δικαστηρίων και επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα.
Κύριε Πρόεδρε, σας διαβεβαιώνω ότι αν επιταχύνουμε την απονομή δικαιοσύνης, το ΑΕΠ της χώρας μας θα αυξηθεί κατακόρυφα.
Εκπαίδευση – Παιδεία
Ήρθε η ώρα να μεταρρυθμίσουμε την στοιχειώδη, μέση και τεχνική εκπαίδευση, να φτιάξουμε εργαζόμενους μιας οικονομίας που εξαφανίζει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς δεκάδες επαγγέλματα και δημιουργεί σωρεία νέων, άγνωστων ως χθες ειδικοτήτων και αναγκών.
Να απελευθερώσουμε την δυναμική της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, να την αφήσουμε απερίσπαστη να μετατρέψει την Κύπρο σε μια απέραντη φοιτητούπολη και σε συνεργασία με την πραγματική οικονομία να απογειώσει την έρευνα και την καινοτομία.
Προχωρήστε κύριε Πρόεδρε στην σύσταση του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακού Μετασχηματισμού, όπως ήδη έχετε πράξει με τις ναυαρχίδες της οικονομίας μας, την Ναυτιλία και τον Τουρισμό. Αυτό ζητά η ΟΕΒ και αυτό χρειάζεται η Χώρα μας για να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της.
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Ήρθε η ώρα να κλείσουμε το κεφάλαιο της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης, να την βοηθήσουμε να νοικοκυρευθεί, να της δώσουμε τους πόρους να λειτουργήσει με οικονομική αυτονομία και να απαιτήσουμε ουσιαστική υλοποίηση της αρχής της επικουρικότητας, όπως την οραματίστηκαν οι πατέρες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
Σε μια σπιθαμή γης με πληθυσμό μιας γειτονιάς μεγαλούπολης του εξωτερικού, είναι αδιανόητο να επιτραπεί στον άκρατο τοπικισμό να υποσκάψει την θεμελιώδη αυτή μεταρρύθμιση.
Ενέργεια – Απελευθέρωση Αγοράς Ηλεκτρισμού – Περιβάλλον
Η ολοκλήρωση της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και η επιτάχυνση της προσπάθειας για επίτευξη των στόχων του 2020 και του 2030 για συμμετοχή των ΑΠΕ σε θέρμανση/ψύξη, μεταφορές και παραγωγή ηλεκτρισμού, είναι βασικές διεκδικήσεις της ΟΕΒ.
Η οικονομία πρέπει επιτέλους να μπει στους δρόμους που άνοιξε η ΟΕΒ με στρατηγικούς συνεργάτες το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το Υπουργείο Ενέργειας, το ΤΕΠΑΚ και άλλους που πιστεύουν στο όραμα μας για την κυκλική οικονομία, για τις ΑΠΕ και για την εντυπωσιακή πρωτοβουλία της ΟΕΒ, το Business4Climate.
Βιομηχανία
Ακόμα, ήρθε η ώρα να εγκύψουμε στην Βιομηχανία μας και τα προβλήματα της και με στρατηγικό σχεδιασμό να εισέλθουμε στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, στην παραγωγή της τεχνητής νοημοσύνης και τελικά στην κάθετη αύξηση της συνεισφοράς του μεταποιητικού τομέα στο ΑΕΠ της χώρας.
Συγχαίρουμε το Υπουργείο Βιομηχανίας για την ετοιμασία, με την ενεργό συμμετοχή της ΟΕΒ και του ΚΕΒΕ, της Νέας Βιομηχανικής Πολιτικής 2019-2030 και ενός φιλόδοξου σχεδίου δράσης, στην υλοποίηση του οποίου η ΟΕΒ και το Επιμελητήριο θα συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις.
Ρύθμιση Απεργιών
Χρόνια τώρα ζητούμε να δοθεί τέλος στην ομηροποίηση της οικονομίας από μικρές αλλά πανίσχυρες συντεχνίες εργαζομένων στις ουσιώδεις υπηρεσίες.
Στην απόλυτη αποθράσυνση του άναρχου συνδικαλισμού, μόνο ένας νόμος που θα ρυθμίζει την άσκηση της απεργίας, μπορεί να ισορροπήσει τις δυνάμεις και να προστατεύσει το κοινωνικό σύνολο. Δεν μπορεί μια χούφτα ανθρώπων να αποφράσσει κατά το δοκούν τους πνεύμονες με τους οποίους αναπνέει ολόκληρη η οικονομία.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα συμπεριφέρθηκε υπεύθυνα στη διάρκεια της κρίσης. ΟΕΒ και Συντεχνίες με την ανεκτίμητη συνδρομή της αρμόδιας Υπουργού, οδήγησαν με κοινωνική και εργατική ειρήνη τον τόπο μακρυά από τα βράχια. Και σας διαβεβαιώνω εξοχότατε κύριε Πρόεδρε, ότι χωρίς την αποτελεσματική επέμβαση της Υπουργού Εργασίας αλλά και χωρίς τις τεράστιες αβαρίες της ΟΕΒ και των Μελών της,
η μισή Κύπρος,
τον μισό χρόνο,
κάθε χρόνο,
θα ήταν στους δρόμους σε απεργίες και δυναμικές κινητοποιήσεις.
Εργατικά αιτήματα και συλλογικές συμβάσεις
Απλώνω το χέρι στις Συντεχνίες των εργαζομένων μας και τις καλώ σε έντιμο και ειλικρινή διάλογο για διαφύλαξη της ανάπτυξης και για αμοιβαία αποδεχτές συμφωνίες για ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Χωρίς υπερβολές και μαξιμαλισμούς, καταργώντας τους αναχρονιστικούς αυτοματισμούς στην αύξηση του εργατικού κόστους και εισάγοντας σύγχρονες μεθόδους κινήτρων και ανταμοιβής, με στόχο την βελτίωση της παραγωγικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της συλλογικής ευημερίας. Αν συνεχίσουμε να αμείβουμε όλους τους εργαζόμενους το ίδιο, ασχέτως προσφοράς και αξίας ελέω κλιμάκων, ΑΤΑ και ισοπεδωτικών αυξήσεων, θα βρεθούμε ξανά μπροστά σε οδυνηρά αδιέξοδα.
Έλλειψη εργατικού δυναμικού
Το μεγαλύτερο πρόβλημα των επιχειρήσεων εδώ και ένα περίπου χρόνο, είναι η οξεία έλλειψη εργατικού δυναμικού. Δεν υπάρχει τομέας ή υποτομέας οικονομικής δραστηριότητας που να μην βρίσκεται σε απόγνωση από την έλλειψη κατάλληλων εργαζομένων.
Μαζί έχουμε συντρίψει το τέρας της ανεργίας. Τα στατιστικά καταγράφουν ποσοστό πέριξ του 7%. Σας διαβεβαιώ όμως ότι το ποσοστό αυτό είναι πλασματικό, γιατί σε αυτό περιλαμβάνονται πρόσωπα απρόθυμα να εργαστούν και τα οποία παραμένουν στα μητρώα ανέργων, για να έχουν πρόσβαση στα κοινωνικά επιδόματα. Και όσο τα στατιστικά δίνουν την πλασματική εικόνα της ύπαρξης ανέργων, οι αιτήσεις των επιχειρήσεων για απασχόληση αλλοδαπών απορρίπτονται, οι επιχειρήσεις υποφέρουν και η δυναμική της ανάπτυξης συρρικνώνεται σε βάρος όλων.
Ολόθερμη έκκληση έντιμη κυρία Υπουργέ της Εργασίας, δώστε σήμερα άδειες για απασχόληση αλλοδαπών φοιτητών, τουλάχιστον στην ξενοδοχειακή και επισιτιστική βιομηχανία. Ταυτόχρονα προχωρήστε με τον εκσυγχρονισμό των κριτηρίων απασχόλησης αλλοδαπών εργαζομένων, με τρόπο που να ικανοποιεί τις πιεστικές ανάγκες των επιχειρήσεων σε ανθρώπινο δυναμικό.
Ακύρωση επιβαρύνσεων των επιχειρήσεων
Κυρίες και κύριοι, ενώ οι έκτακτες και μόνιμες αποκοπές των εργαζομένων, είτε επιστράφηκαν είτε βρίσκονται σε διαδικασία επιστροφής, τα βάρη που φορτώθηκαν οι επιχειρήσεις τείνουν να ξεχαστούν. Σας θυμίζω λοιπόν, ότι για αντιμετώπιση της κρίσης, αυξήθηκαν ο εταιρικός φόρος, ο φόρος άμυνας επί των μερισμάτων και επί των τόκων ενώ εισήχθη πρόσθετη κλίμακα φόρου για εισοδήματα πέραν των 60,000 ευρώ ετησίως.
Ήρθε η ώρα ένα – ένα να αίρονται και να είστε σίγουροι ότι με την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας που θα προκύψει, με τις νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν, τα δημόσια έσοδα θα είναι περισσότερα από όσα αποδίδουν οι υφιστάμενες αντιαναπτυξιακές επιβαρύνσεις.
Υπενθυμίζω ότι εντός του τρέχοντος έτους προστέθηκε εργοδοτικό κόστος της τάξης του 2,35% λόγω της αύξησης της εισφοράς στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων αλλά και της εισαγωγής της εισφοράς για το ΓΕΣΥ.
ΓΕΣΥ
Ένα ΓΕΣΥ για το οποίο η ΟΕΒ διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις, όχι μόνο για την αρχιτεκτονική του αλλά και για τον βαθμό ετοιμότητας των συντελεστών του να προσφέρουν στους πολίτες αυτά που αναμένουν.
Ένα τέτοιου μεγέθους project, από την επιτυχία του οποίου καθορίζεται όχι μόνο η ποιότητα των υπηρεσιών υγείας αλλά και η οικονομική σταθερότητα της χώρας, προϋποθέτει τρία πράγματα: Πρώτο, εκπόνηση μελέτης οικονομικών επιπτώσεων, δεύτερο διενέργεια σωρείας ασκήσεων προσομοίωσης για εκ των προτέρων εντοπισμό και διόρθωση λαθών και ατελειών του συστήματος και τρίτο συμμετοχή γιατρών και νοσοκομείων. Τα δύο πρώτα δεν έχουν γίνει, ενώ για το τρίτο διεξάγεται αδυσώπητος αγώνας με τον χρόνο.
Αυτή την στιγμή ωστόσο, ένα μόνο οφείλουμε να πράξουμε: Να καταβάλουμε το άπαν των δυνάμεων μας για να στηρίξουμε τις προσπάθειες του Υπουργού της Υγείας και να βεβαιωθούμε ότι το σύστημα θα δουλέψει. Η ΟΕΒ βάζει πλάτες για να πετύχει το ΓΕΣΥ και θα δώσουμε και περίοδο χάριτος. Καθιστούμε όμως σαφές ότι η περίοδος χάριτος θα είναι μικρή.
Εάν σε εύλογο χρόνο μετά την 1η Ιουνίου, δεν υπάρξουν τέτοιες συνθήκες που να διασφαλίζουν επαρκή και ποιοτική παροχή φροντίδας για όλους τους δικαιούχους, ΟΕΒ και ΚΕΒΕ από κοινού θα αξιώσουμε τον άμεσο τερματισμό των εισφορών.
BREXIT – Ευρωεκλογές
Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε, θα μιλήσω για το Brexit αλλά όχι για να περιγράψω τα προβλήματα που θα επιφέρει στην Κυπριακή οικονομία. Αυτά, μας έχετε ακούσει δεκάδες φορές να τα αναλύουμε.
Σήμερα θα μιλήσω για το Brexit για να εκφράσω την βαθιά μου οδύνη για την ταλαιπωρία στην οποία υποβάλλεται ένα περήφανο και δημιουργικό έθνος εξαιτίας της σεβαστής αλλά τραγικής ετυμηγορίας του Βρετανικού λαού.
Τα μαθήματα από το κόστος του Brexit για την Βρετανική οικονομία, πρέπει να μας οδηγήσουν σε προληπτικά μέτρα προστασίας της Κύπρου από πιθανές ανάλογες περιπέτειες.
Προτείνω τροποποίηση του Συντάγματος με τρόπο που να είναι Συνταγματικά ανεπίτρεπτη η προώθηση της εξόδου της χώρας μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ας αναλογιστούμε το μέγεθος της οικονομικής καταστροφής που θα επέλθει σε μια οικονομία του δικού μας μεγέθους, όταν η έβδομη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου υποβάλλεται σε τέτοιου μεγέθους σοκ λόγω της εξόδου από την Ένωση.
Και επειδή ο λαϊκισμός είναι πανίσχυρος αλλά δεν είναι ανίκητος, καλώ όλους, εν ονόματι του μέλλοντος των παιδιών και εγγονιών μας, να πάμε στις κάλπες και να στείλουμε στην Ευρωβουλή πρόσωπα που πιστεύουν σε μια καλύτερη και ισχυρότερη Ευρώπη.
Υδρογονάνθρακες – Απειλές – Κίνδυνοι
Προχωρούμε με σταθερά βήματα και προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά προχωρούμε αργά κύριε Πρόεδρε και κύριοι Αρχηγοί των κομμάτων. Λυπούμαι που θα το πω ωμά: Δεν μας προλαβαίνετε. Άλλοι οι ρυθμοί οι δικοί μας και άλλοι οι δικοί σας, άλλες οι ταχύτητες της οικονομίας και άλλες της πολιτικής.
Όμως η ανάπτυξη της τάξης του 4% ετησίως, δεν θα διατηρηθεί επ’ άπειρον. Πρέπει τώρα να μεριμνήσουμε για μείωση του δημόσιου χρέους και δημιουργία δημοσιονομικού μαξιλαριού. Οι εξωγενείς κίνδυνοι και οι απειλές είναι πολλές και κάποιες εξ αυτών ασύμμετρες.
Την ώρα που σε συνεργασία με παγκόσμιους κολοσσούς υλοποιούμε τον ενεργειακό μας σχεδιασμό και αξιοποιούμε τον εθνικό μας πλούτο στην ΑΟΖ της Χώρας, η Τουρκία παραβιάζει κάθε αρχή του Δικαίου της Θάλασσας και του Δημόσιου Διεθνούς Δικαίου, προκαλώντας ανησυχητική ένταση στην ευρύτερη περιοχή. Η ΟΕΒ εκφράζει πλήρη στήριξη στις ενέργειες σας κύριε Πρόεδρε για διαχείριση της Τουρκικής επιθετικότητας, καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις να σφυρηλατήσουν αρραγές μέτωπο και υποβάλλει έκκληση στους ευρωπαίους εταίρους να διαφυλάξουν την αξιοπρέπεια της Ένωσης προβαίνοντας σε αποτελεσματικές κινήσεις έμπρακτης αλληλεγγύης.
Η αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων πρέπει να γίνει προς όφελος όλων των Κυπρίων αλλά και των μελλοντικών γενεών, με μια δίκαιη και λειτουργική επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.
Η Κύπρος, προσηλωμένη στο Ευρωπαϊκό της πεπρωμένο, πιστή στις πανανθρώπινες και δημοκρατικές αρχές και με σεβασμό στους κανόνες της ελεύθερης οικονομίας, πρέπει να προχωρήσει στην διαχείριση των απειλών και την αξιοποίηση των ευκαιριών, αναβαθμίζοντας την ελκυστικότητα της ως παγκόσμιου επενδυτικού προορισμού.
Με σύνεση, πολιτική συνεννόηση, κοινωνική και εργατική ειρήνη, δημοσιονομική πειθαρχία, εξωστρεφή αναπτυξιακό προσανατολισμό, τομές και μεταρρυθμίσεις, μπορούμε να επιταχύνουμε την παραγωγική ανασυγκρότηση της πατρίδας μας και να αναβαθμίσουμε το βιοτικό επίπεδο κάθε πολίτη αυτής της υπέροχης χώρας.
Σας ευχαριστώ.