Η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) εκφράζει την αγωνία της για την πορεία της πανδημίας και τις επιπτώσεις των περιοριστικών μέτρων επί της πραγματικής οικονομίας και τις παρενέργειες στα δημόσια οικονομικά και στα χρηματοπιστωτικά δεδομένα.
Η ΟΕΒ θεωρεί επιβεβλημένη την αξιοποίηση του «νεκρού χρόνου» των επόμενων δύο εβδομάδων προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία των εμβολιασμών. Συγκεκριμένα επιβάλλεται όπως:
- Λειτουργήσουν περισσότερα εμβολιαστικά σημεία σε κάθε επαρχία, με αξιοποίηση των κέντρων δημόσιας υγείας και των ιδιωτών προσωπικών ιατρών που είναι διατεθειμένοι να συνδράμουν. Παράλληλα με την υφιστάμενη μέθοδο της ηλικιακής κατανομής, σε κάποια κέντρα να μπορεί να γίνεται εμβολιασμός οποιουδήποτε, ασχέτως ηλικίας ή προηγούμενου ραντεβού – first come, first served.
- Διευρυνθεί το ωράριο λειτουργίας των εμβολιαστικών σημείων μέχρι νωρίς το βράδυ και να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί χωρίς διακοπή κατά τις ημέρες πριν και μετά την Κυριακή του Πάσχα.
- Διοχετευθεί στην διαδικασία εμβολιασμού το μεγαλύτερο μέρος των ανθρώπινων και οικονομικών πόρων που αναλώνονται για τα τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test), τα οποία πλέον πρέπει να γίνονται στοχευμένα, δειγματοληπτικά και σε μικρότερους αριθμούς.
- Διεξαχθεί συντονισμένη εκστρατεία για εξουδετέρωση της ανησυχίας πολιτών για την ασφάλεια των εμβολίων και όπου μπορεί, ο εμβολιασμός να συνδεθεί με την εισαγωγή «κινήτρων επιβράβευσης».
Μέσα στο ίδιο πνεύμα, ανταποκρινόμενη στις απαιτήσεις των καιρών και με πρόθεση να συμβάλει στην επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος, η ΟΕΒ καλεί όλες τα επιχειρήσεις να παραχωρήσουν όπου είναι εφικτό εύλογες διευκολύνσεις σε εργαζόμενους που θέλουν να μεταβούν στα σημεία εμβολιασμών, χωρίς αποκοπή μισθού.
Ταυτόχρονα, η ΟΕΒ καλεί το Υπουργείο Υγείας να παραχωρήσει σε επιχειρήσεις με μεγάλο αριθμό εργαζομένων, την δυνατότητα να προβούν σε εμβολιασμούς με την αξιοποίηση των υπηρεσιών συνεργαζόμενων Ιατρών.
Τέλος η ΟΕΒ καλεί την Κυβέρνηση να αυξήσει σε δύο τα ημερήσια sms, έτσι ώστε η συλλογική ψυχολογία να διατηρηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα στην διάρκεια του νέου lockdown.
Η επαναλειτουργία της οικονομίας οποτεδήποτε πραγματοποιηθεί, πρέπει να γίνει χωρίς κινδύνους για τις αντοχές του συστήματος υγείας δηλαδή χωρίς κινδύνους για τις ευπαθείς ομάδες αλλά και έγκαιρα να «πρασινίσει» ο επιδημιολογικός μας χάρτης ώστε να μην χαθεί τουριστικά και το 2021.