Θεμελιώδες αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου όπως προωθείται από την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) επί σειρά ετών, είναι η σύσταση και λειτουργία Εμπορικού Δικαστηρίου.
Σε μια Χώρα στην οποία η τελεσιδικία μιας Δικαστικής Απόφασης, μπορεί να χρειαστεί μέχρι και δεκαεπτά χρόνια από την καταχώρηση της στο Πρωτόδικο Δικαστήριο, η απονομή της Δικαιοσύνης δεν είναι απλώς αργή, είναι δυστυχώς de facto ανύπαρκτη.
Η κατάσταση αυτή η οποία κάθε χρόνο επιδεινώνεται, επισωρεύει στον τόπο μας ανυπολόγιστο κόστος, όχι μόνο σε απώλεια παραγωγικών επενδύσεων αλλά και σε θέσεις εργασίας. Η βραδυπορία στην απονομή δικαιοσύνης είναι μια από τις σημαντικότερες παραμέτρους που μειώνουν την αξιολόγηση της Κύπρου και την κατάταξη της στον χάρτη της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας.
Με αυτά ως δεδομένα, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΟΕΒ συνήλθε χθες 8 Απριλίου και εξέτασε το ζήτημα με τα τρία νομοσχέδια για τη Μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης που εκκρεμούν ενώπιον της Βουλής. Στην συνεδρία συμμετείχε και η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κυρία Έμιλυ Γιολίτη, η οποία προέβη σε λεπτομερή ενημέρωση του σώματος αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις.
Λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των δεδομένων, η ΟΕΒ καλεί την Βουλή να απαλλάξει την οικονομία και την κοινωνία από την τροχοπέδη του σημερινού βραχυκυκλωμένου συστήματος και να αποδεσμεύσει την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας, προχωρώντας με την έγκριση της Μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης.
Σε περίπτωση δε, που για οποιονδήποτε λόγο δεν είναι εφικτή η έγκριση συνολικά όλων των σχετικών νομοσχεδίων, η σύσταση τουλάχιστον του Εμπορικού Δικαστηρίου που θα έχει δικαιοδοσία για διαφορές πέραν των δύο εκατομμυρίων ευρώ, είναι επιβεβλημένο να γίνει πριν από την λήξη της θητείας και την διάλυση του υφιστάμενου νομοθετικού σώματος.