Η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) εκφράζει την βαθιά της ικανοποίηση για την επίτευξη αξιοσημείωτων θετικών ρυθμών ανάπτυξης της Κυπριακής οικονομίας.
Η ΟΕΒ υπενθυμίζει ωστόσο, ότι:
- Η σταθεροποίηση και η σταδιακή ανάκαμψη, είναι προϊόν τεσσάρων κυρίως παραγόντων:
- αυστηρή δημοσιονομική πολιτική με περιορισμό των αλόγιστων δαπανών,
- εισαγωγή κάποιων στοχευμένων κινήτρων και αποτελεσματικών ρυθμίσεων επανεκκίνησης της πραγματικής οικονομίας,
- αυτοσυγκράτηση του συνδικαλιστικού κινήματος και εργατική – κοινωνική ειρήνη,
- μεγάλες θυσίες των επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους.
- Η πιστοληπτική ικανότητα της Δημοκρατίας βρίσκεται ακόμα εκτός επενδυτικής βαθμίδας και ο στόχος πρέπει να είναι εντός 10ετίας, με εφαρμογή ενός ρεαλιστικού οδικού χάρτη, να ανέλθει στο ΑΑΑ.
- Σημαντικές μεταρρυθμίσεις παραμένουν ημιτελείς με κυριότερη τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Υπηρεσίας.
- Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ο υπερδανεισμός νοικοκυριών και επιχειρήσεων συνιστούν διαρκή απειλή στα θεμέλια της οικονομίας μας.
- Μία στις δύο επιχειρήσεις παρουσιάζουν ακόμα προβλήματα βιωσιμότητας.
Με βάση την πιο πάνω εικόνα, η Κυπριακή οικονομία παραμένει ευάλωτη σε εξωγενείς αστάθμητους παράγοντες, σε ένα περιφερειακό περιβάλλον ιδιαίτερα ρευστό και με τις διεθνείς ισορροπίες να μετακινούνται και να επανακαθορίζονται με ρυθμούς πρωτοφανείς και απρόβλεπτους.
Χωρίς την ελάχιστη διάθεση κινδυνολογίας, η ΟΕΒ προειδοποιεί ότι τυχόν νέα κρίση ή ρωγμή στην οικονομία, θα είναι μοιραία και καταστροφική.
Η ΟΕΒ καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να επιδείξουν σύνεση και ρεαλισμό στις διεκδικήσεις τους και τις πολιτικές δυνάμεις να περιφρουρήσουν όσα οι θυσίες του ιδιωτικού τομέα (επιχειρήσεων και εργαζομένων) έχουν πετύχει.
Η έξαρση στις διεκδικήσεις ομάδων εργαζομένων, κυρίως στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, σε μια περίοδο εξόχως ευαίσθητη όπως η προεκλογική που διανύουμε, προκαλεί στον επιχειρηματικό κόσμο έντονη ανησυχία:
Το σκέλος των ανελαστικών και μη αναπτυξιακών δαπανών τόσο στο δημόσιο όσο και σε κάθε στηριζόμενη με δημόσιο χρήμα οντότητα, δεν μπορεί και δεν πρέπει να αυξάνεται όταν το σκέλος των εσόδων δεν είναι πλήρως διασφαλισμένο και βιώσιμο.
Τα αποθεματικά του κράτους πρέπει καταρχήν να λειτουργούν ως δίχτυ ασφάλειας, να αξιοποιούνται παραγωγικά για αναπτυξιακούς σκοπούς με πολλαπλασιαστικά οφέλη για το σύνολο της οικονομίας και του λαού.
Με γνώμονα τα πιο πάνω, η Ομοσπονδία καλεί και πάλι την Κυβέρνηση, υποψήφιους Προέδρους και Βουλή να δεσμευτούν και καταθέσουν Νομοσχέδιο για Μορατόριουμ χορηγιών και αυξήσεων έξι μήνες πριν τη διεξαγωγή Κοινοβουλευτικών και Προεδρικών εκλογών καθώς και Νομοσχέδιο για ρύθμιση των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες.