Με αφορμή τις επερχόμενες αυξήσεις στις εισφορές εργοδοτών και εργοδοτουμένων στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και την έναρξη καταβολής εισφορών για σκοπούς ΓεΣΥ από τους πρώτους μήνες του 2019, η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) ζητά από την κυβέρνηση φοροελαφρύνσεις για απορρόφηση άνευ σοβαρών κραδασμών του πρόσθετου κόστους.
Συγκεκριμένα, η ΟΕΒ με υπόμνημα της προς τον Υπουργό Οικονομικών τον περασμένο Μάρτιο ζήτησε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:
- Κατάργηση της εργοδοτικής εισφοράς στο Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής ύψους 2%. Η εισφορά αυτή επιβαρύνει άμεσα το εργατικό κόστος και καταλήγει στο πάγιο ταμείο της δημοκρατίας χωρίς να υπάρχει κάποιο ειδικό ταμείο κοινωνικής συνοχής.
- Σταδιακή επαναφορά του εταιρικού φορολογικού συντελεστή στο 10%, όπως ίσχυε πριν από την οικονομική κρίση αφού πλέον τα δημόσια οικονομικά το επιτρέπουν.
- Μείωση εισφοράς εργοδοτών στα Ταμεία Πλεονάζοντος Προσωπικού και Προστασίας Δικαιωμάτων των Εργοδοτουμένων σε περίπτωση Αφερεγγυότητας του Εργοδότη από 1,2% στο 0,6% καθ΄ ότι τα δύο ταμεία είναι οικονομικά εύρωστα και διασφαλισμένα έναντι μελλοντικών απαιτήσεων με αποθεματικό το οποίο ξεπερνά τα 540 εκατ. ευρώ.
Η ΟΕΒ καλεί την κυβέρνηση να υιοθετήσει άμεσα τις πιο πάνω φοροελαφρύνσεις οι οποίες θα επιτρέψουν στις επιχειρήσεις να καλύψουν μερικώς το πρόσθετο σημαντικό κόστος λειτουργίας τους χωρίς να επηρεαστεί ακόμα πιο αρνητικά η ήδη εξασθενημένη ανταγωνιστικότητα τους και ενδεχόμενα η απασχόληση.
Η κατά 2,35% αύξηση του μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων είναι εξαιρετικά ψηλή και ήδη οι επιχειρήσεις – μέλη της ΟΕΒ βρίσκονται εδώ και μήνες σε αναζήτηση τρόπων αντιμετώπισης των επιπτώσεων.