ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΗ Εγκύκλιος Αρ. 700
Διάταγμα και Ειδικό Πρωτόκολλο λειτουργίας
Χώρων Εστίασης και Χώρων Διασκέδασης
Η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) ενημερώνει τα Μέλη της ότι το Υπουργείο Υγείας έχει εκδώσει Διάταγμα και ειδικό πρωτόκολλο λειτουργίας χώρων εστίασης και χώρων διασκέδασης.
Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες ισχύουν τα πιο κάτω:
H λειτουργία των χώρων εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες, μπυραρίες, σνακ-μπαρ και μπαρ, καφενεία, χώροι εστίασης εντός εμπορικών κέντρων, χώροι εστίασης εντός ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων, κυλικείων ή/και αθλητικών ομίλων, πολιτιστικών ομίλων, σωματείων, συλλόγων κλπ.) και Κέντρων διασκέδασης καθορίζεται από τις πρόνοιες του εκάστοτε ισχύοντος περί Λοιμοκαθάρσεως Διατάγματος, τις εκάστοτε εν ισχύι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου οι οποίες δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα https://www.pio.gov.cy/coronavirus/ καθώς και από τα ακόλουθα μέτρα.:
α) Χώροι εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες, μπυραρίες, σνακ-μπαρ, μπαρ, καφενεία), στους οποίους περιλαμβάνεται πίστα χορού και διαθέτουν πέραν των 225 τ.μ. διαθέσιμου χώρου εξυπηρέτησης (εξαιρουμένων των χώρων κουζίνας, αποχωρητηρίων, αποθηκών) και μπορούν να εξυπηρετήσουν πέραν των 150 ατόμων, η είσοδος θα επιτρέπεται:
- Σε άτομα 12 ετών και άνω που κατέχουν έγκυρο αρνητικό τεστ αντιγόνου (Rapid test) ισχύος 15 ωρών ανεξαρτήτου εμβολιαστικής κάλυψης η πιστοποιητικού ανάρρωσης.
- Σε παιδιά ηλικίας 6-11 ετών που κατέχουν έγκυρο αρνητικό τεστ αντιγόνου (Rapid test) ισχύος 7 ημερών ανεξαρτήτου εμβολιαστικής κάλυψης η πιστοποιητικού ανάρρωσης.
β) Χώροι εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες, μπυραρίες, σνακ-μπαρ, μπαρ, καφενεία), ανεξαρτήτως χωρητικότητας που δεν περιλαμβάνεται πίστα χορού η είσοδος θα επιτρέπεται:
- Σε άτομα χωρίς ιστορικό εμβολιασμού με επίδειξη εξέτασης Rapid ή PCR ισχύος 24 ωρών.
- Σε άτομα 12 ετών και άνω που ολοκλήρωσαν το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα, ή έλαβαν ενισχυτική δόση εμβολίου, ή κατέχουν πιστοποιητικό νόσησης με την επίδειξη εν ισχύι πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.
- Σε παιδιά ηλικίας 6-11 ετών με ιστορικό εμβολιασμού με την επίδειξη εν ισχύι πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, ή χωρίς ιστορικό εμβολιασμού με την επίδειξη έγκυρου αρνητικό τεστ αντιγόνου (Rapid test) ισχύος 7 ημερών.
- Ο χορός επιτρέπεται περιμετρικά του τραπεζιού.
γ) Κέντρα διασκέδασης μουσικοχορευτικά κέντρα, που διαθέτουν πέραν των 225 τ.μ. διαθέσιμου χώρου εξυπηρέτησης (εξαιρουμένων των χώρων κουζίνας, αποχωρητηρίων, αποθηκών) και μπορούν να εξυπηρετήσουν πέραν των 150 ατόμων, η είσοδος επιτρέπεται:
- Σε άτομα 12 ετών και άνω που κατέχουν έγκυρο αρνητικό τεστ αντιγόνου (Rapid test) ισχύος 15 ωρών ανεξαρτήτου εμβολιαστικής κάλυψης η πιστοποιητικού ανάρρωσης.
- Σε παιδιά ηλικίας 6-11 ετών που κατέχουν έγκυρο αρνητικό τεστ αντιγόνου (Rapid test) ισχύος 7 ημερών ανεξαρτήτου εμβολιαστικής κάλυψης η πιστοποιητικού ανάρρωσης.
δ) Κέντρα διασκέδασης, μουσικοχορευτικά κέντρα, που βάσει των τετραγωνικών μέτρων εξυπηρετούν κάτω των 150 ατόμων, η είσοδος επιτρέπεται:
- Σε άτομα χωρίς ιστορικό εμβολιασμού με επίδειξη εξέτασης Rapid ή PCR ισχύος 24 ωρών.
- Σε άτομα 12 ετών και άνω που ολοκλήρωσαν το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα, ή έλαβαν ενισχυτική δόση εμβολίου, ή κατέχουν πιστοποιητικό νόσησης με την επίδειξη εν ισχύι πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.
- Σε παιδιά ηλικίας 6-11 ετών με ιστορικό εμβολιασμού με την επίδειξη εν ισχύι πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, ή χωρίς ιστορικό εμβολιασμού με την επίδειξη έγκυρου αρνητικό τεστ αντιγόνου (Rapid test) ισχύος 7 ημερών.
Ο έλεγχος των πολιτών θα γίνεται με την επίδειξη της αρνητικής εξέτασης σε έντυπη μορφή ή σε γραπτό μήνυμα, ή με την επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης σε έντυπη ή ψηφιακή μορφή, ενώ θα γίνεται η ταυτοποίηση του ατόμου με επίδειξη αποδεικτικού ταυτοποίησης (ταυτότητα, διαβατήριο, άδεια οδήγησης και πιστοποιητικό γεννήσεως για παιδιά κάτω των 12 ετών).
Για τα σημεία α και γ πιο πάνω, ο ιδιοκτήτης/διαχειριστής του υποστατικού/επιχείρησης οφείλει να ενημερώνει το Υπουργείο Υγείας (στην ηλεκτρονική διεύθυνση healthservices@mphs.moh.gov.cy) με ενυπόγραφη γραπτή υπεύθυνη δήλωση (επισυνάπτεται), ότι το υποστατικό του διαθέτει πέραν των 225 τ.μ. χώρου εξυπηρέτησης (εξαιρουμένων κουζίνας, αποχωρητηρίων, αποθηκών),και μπορεί να εξυπηρετήσει πέραν των 150 ατόμων και θα δέχεται μόνο άτομα που κατέχουν έγκυρο αρνητικό τεστ αντιγόνου χρονικής διάρκειας 15 ωρών ανεξαρτήτου εμβολιαστικής κάλυψης η πιστοποιητικού ανάρρωσης. Ο μέγιστος αριθμός ατόμων σε χώρους όπου επιτρέπεται ο χορός ορίζονται ως 500 άτομα και νοουμένου ότι το επιτρέπει το εμβαδόν του χώρου 1.5 τ.μ ανά άτομο. Επίσης το Υπουργείο Υγείας θα ενημερώνεται για τον Υπεύθυνο Ασφάλειας και Υγείας του κάθε Υποστατικού. Υπεύθυνος ασφάλειας και υγείας μπορεί να είναι είτε ο ιδιοκτήτης/διαχειριστής του υποστατικού ή άτομο που διορίζεται από αυτόν.
Διευκρινίζεται επίσης ότι στην περίπτωση που κάποια επιχείρηση/υποστατικό επιθυμεί να λειτουργήσει ταυτόχρονα τόσο τον εσωτερικό όσο και τον εξωτερικό της χώρο, θα πρέπει να το πράττει κατ’ αναλογία και σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται πιο πάνω, ώστε ο μέγιστος αριθμός του συνόλου των ατόμων που θα παρευρίσκονται ταυτόχρονα στην επιχείρηση/υποστατικό (εσωτερικός και εξωτερικός χώρος), να μην υπερβαίνει τον αριθμό των ατόμων που καθορίζονται στο εκάστοτε Διάταγμα και νοουμένου ότι το επιτρέπει το εμβαδόν του χώρου 1.5 τ.μ ανά άτομο.
Ο ιδιοκτήτης ή/και διευθυντής ή/και διαχειριστής που έχει υπό τον έλεγχό του την επιχείρηση ή/και υποστατικό φέρει ευθύνη για την τήρηση των Κανονισμών που προνοούνται στο εκάστοτε Διάταγμα καθώς και το πρωτόκολλο, δύναται δε, να αναθέσει εγγράφως τον έλεγχο σε εξουσιοδοτημένο από τον ίδιο εργαζόμενο/λειτουργό του ή σε Ιδιωτικό Γραφείο Παροχής Υπηρεσιών Ασφάλειας ή και Ιδιώτη Φύλακα ως οι διατάξεις του εκάστοτε Διατάγματος,
Όπου εφαρμόζεται, κατά τη χωροθέτηση των τραπεζιών πρέπει να λαμβάνεται πρόνοια ώστε από καρέκλα σε καρέκλα μεταξύ διαφορετικών τραπεζιών σε όλες τις κατευθύνσεις να υπάρχει απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου (1).
Η λειτουργία και χρήση των μπαρ εντός και εκτός των χώρων εστίασης επιτρέπεται.
Πρέπει να αναρτάται στην είσοδο του κάθε υποστατικού έντυπο που να αναφέρεται ο μέγιστος αριθμός ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται στον εσωτερικό/εξωτερικό χώρο, η ευθύνη τήρησης του μέγιστου αριθμού ατόμων βαραίνει τον υπεύθυνο της επιχείρησης. Ο μέγιστος αριθμός ατόμων αναφέρεται πιο πάνω για εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
Διευκρινίζεται ότι η ταυτοποίηση του ατόμου με επίδειξη αποδεικτικού ταυτοποίησης (ταυτότητα, διαβατήριο, άδεια οδήγησης) με το αποδεικτικό πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικού ανάρρωσης από την COVID-19 για περίοδο που καθορίζεται στο ισχύον Διάταγμα, είναι υποχρεωτική.
Ύπαρξη, σε ευκρινή θέση στις εισόδους και όπου εφαρμόζεται στις εξόδους όλων των υποστατικών, φιάλης αλκοολούχου διαλύματος (με αντλία έγχυσης και βάση) για την υγιεινή των χεριών, προς χρήση των πελατών, με περιεκτικότητα σε αλκοόλη τουλάχιστον 70%.
Υποχρεωτική ορθή χρήση μάσκας από όλους τους εργαζόμενους καθ’ όλη τη διάρκεια εργασίας (με εξαίρεση τους ψήστες ) – Σύσταση για κατά το δυνατό χρήση διπλής απλής χειρουργικής μάσκας/μάσκας Ν95. Απαγορεύεται η χρήση προσωπίδων (ασπίδων προσώπου) χωρίς τη χρήση μάσκας προσώπου.
Η λειτουργία των παιδότοπων εντός και εχτός των χώρων εστίασης επιτρέπεται σύμφωνα με τις πρόνοιες και όρους που αναφέρονται στο εκάστοτε Διάταγμα.
Επιτρέπεται η παροχή και η χρήση ναργιλέ σε εξωτερικούς χώρους εστίασης ως αυτοί ορίζονται στον περί της Υγείας (Έλεγχος του Καπνίσματος) Νόμου του 2017 υπό τους ακόλουθους όρους.
- Το σερβίρισμα του ναργιλέ θα είναι αυστηρά ατομικό. Θα απαγορεύεται ρητά να μοιράζεται κάποιος τον ναργιλέ του με οποιοδήποτε άλλο άτομο στην παρέα του.
- Η ετοιμασία του ναργιλέ θα γίνεται από τον ειδικό σε ξεχωριστή συσκευή ναργιλέ με δικό του λάστιχο και ακολούθως θα τοποθετείται το έτοιμο μπολ με τον καπνό και τα κάρβουνα στον ναργιλέ του πελάτη.
- Όλα τα εσωτερικά μέρη του ναργιλέ και το λάστιχο θα απολυμαίνονται διεξοδικά με εξειδικευμένες μηχανές ατμού πριν και μετά την οποιαδήποτε χρήση. (ευθύνη προμήθειας μηχανής σε κατάστημα πάροχο υπηρεσίας)
Σε περίπτωση σερβιρίσματος φαγητού σε μπουφέ:
- Υποχρεωτική χρήση μάσκας και τήρηση απόστασης τουλάχιστον ενός μέτρου.
- Ο χώρος έκθεσης των φαγητών αποκόπτεται με εμφανή και ικανοποιητικό τρόπο και ρυθμίζεται η είσοδος – έξοδος ατόμων. Σε ώρες αιχμής, όπου ο αριθμός πελατών υπερβαίνει τον μέγιστο αριθμό διαθέσιμων θέσεων, η ρύθμιση εισόδου – εξόδου και γραμμής αναμονής ελέγχεται από καταρτισμένο άτομο.
- Προτείνεται η τοποθέτηση διαχωριστικού προστατευτικού (από plexiglass) μεταξύ πελάτη και φαγητού όπου αυτό είναι εφικτό.
- Κατά την είσοδο στον χώρο έκθεσης φαγητών, σε περιπτώσεις όπου ο πελάτης σερβίρεται από το μπουφέ μόνος του, διασφαλίζεται η σωστή χρήση του αντισηπτικού σταθμού και της μάσκας από τους πελάτες, πριν να έρθουν σε επαφή με εξοπλισμό (πιάτα, λαβίδες) ή τρόφιμα και στις περιπτώσεις που το σερβίρισμα στο μπουφέ πραγματοποιείται μόνο από το προσωπικό εστίασης, το προσωπικό θα φέρει τα ενδεδειγμένα μέτρα ατομικής προστασίας και θα τηρεί αυστηρούς κανόνες υγιεινής.
- Διευκολύνεται η γρήγορη εξυπηρέτηση των πελατών, παρέχοντας ανάλογα μέσα σερβιρίσματος για γρήγορη διέλευση. Στόχος είναι να μειώνεται ο χρόνος παραμονής του εκεί μεταξύ 1-2 λεπτών. Εννοείται ότι κάθε φορά που επιστρέφει στο μπουφέ θα γίνεται εξ αρχής η απολύμανση και γραμμή αναμονής, εκτός και αν βρεθούν καλύτερες λύσεις. Χρήση πάνω της μιας γραμμής μπουφέ για γρηγορότερη εξυπηρέτηση, εφόσον αυτό θεωρηθεί απαραίτητο, σύμφωνα με τον αριθμό καλεσμένων.
- Συστήνεται όπου είναι εφικτό να παρέχονται ετοιμασμένες μερίδες ή εύκολα αυτοεξυπηρετούμενα φαγητά ή ποτά. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι τα μεριδοποιημένα ψωμιά ή ατομικά ψωμάκια/γλυκά. Συστήνεται να λαμβάνεται υπόψη η περιβαλλοντική πτυχή, στη χρήση υλικών μεριδοποίησης ή περιτυλίγματος.
- Οι λαβίδες σερβιρίσματος είναι σημείο κρίσιμης σημασίας. Εάν για κάποιο είδος τροφίμου είναι αναπόφευκτη η κοινή χρήση λαβίδας από τους πελάτες, τότε οπωσδήποτε πρέπει να υπάρχει πλησίον σταθμός απολύμανσης χεριών, ή/και γάντια μιας χρήσης για υποχρεωτική χρήση από τον πελάτη πριν τον χειρισμό της λαβίδας, αλλά και η διεύθυνση του ξενοδοχείου/τουριστικού καταλύματος να μεριμνά για συχνή αλλαγή της λαβίδας.
- Η εκτέλεση εργασιών στο μπουφέ από το προσωπικό περιλαμβάνει αυστηρά μέτρα ατομικής προστασίας, απολύμανση χεριών κάθε φορά, χρήση γαντιών χειριστή τροφίμων μιας χρήσης, προστατευτική μάσκα. Αυτό ισχύει π.χ. όταν αναπληρώνονται φαγητά στο μπουφέ , όταν παρασκευάζονται φαγητά στο μπουφέ, όταν συμπληρώνονται πιατικά, ασημικά, γυαλικά κλπ., όταν αλλάζονται οι λαβίδες σερβιρίσματος, όταν πρέπει να καθαριστεί ο χώρος και οτιδήποτε άλλη εργασία.
Σε χώρους εστίασης, μετά από κάθε αποχώρηση πελατών, τα τραπέζια θα πρέπει να καθαρίζονται και απολυμαίνονται.
Οδηγίες ατομικής υγιεινής προς τους εργαζόμενους/προμηθευτές σε χώρους εστίασης
- Άτομα με συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού να μην προσέρχονται στην εργασία τους και να απευθύνονται στον προσωπικό τους γιατρό για περαιτέρω οδηγίες.
- Σε περίπτωση ύποπτου περιστατικού (εργαζόμενου/πελάτη), εφαρμόζονται οι οδηγίες του Παραρτήματος 2 Οδηγός διαχείρισης ύποπτου κρούσματος Covid-19 στον χώρο εργασίας που βρίσκεται στη πιο κάτω διεύθυνση.
https://www.pio.gov.cy/coronavirus/pdf/erg20.pdf
- Οι προμηθευτές θα λαμβάνουν μέτρα ατομικής προστασίας, χρήση μάσκας απολύμανση χεριών, αποστάσεις και θα ακολουθούν τις οδηγίες του Υπεύθυνου Ασφαλείας του υποστατικού.
- Απαγορεύεται το κοινό διάλειμμα μεταξύ εργαζομένων. Το πρόγραμμα εργασίας να οργανώνεται με τρόπο ώστε ο/η κάθε εργαζόμενος/η να κάνει διάλειμμα μόνος/μόνη και προτιμότερο σε εξωτερικό χώρο.
- Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης από τον ιό.
- Αποφεύγουν να ομιλούν, να βήχουν ή να εισπνέουν-εκπνέουν βαθιά κατά τον χειρισμό των τροφίμων ανοιχτών τροφίμων.
- Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο. Το χρησιμοποιημένο χαρτομάντηλο πρέπει να απορρίπτεται αμέσως μετά τη χρήση του μέσα στους κάδους απορριμμάτων.
- Τακτικό πλύσιμο των χεριών των εργαζομένων με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Προσεκτικό στέγνωμα των χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης οι οποίες θα απορρίπτονται στους κάδους απορριμμάτων. Το πλύσιμο των χεριών πρέπει να γίνεται απαραίτητα μετά την επαφή με αναπνευστικές εκκρίσεις και μετά τη χρήση της τουαλέτας.
Οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης για το προσωπικό καθαριότητος εντός του υποστατικού.
- Επιμελής και συχνός καθαρισμός των αντικειμένων κοινής χρήσης.
- Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να λαμβάνεται για τον συστηματικό, επαρκή και συνεχή φυσικό αερισμό όλων των χώρων και με ιδιαίτερη έμφαση στους χώρους που εργάζεται το προσωπικό (κουζίνα).
- Όλες οι επιφάνειες δάπεδα, πάγκοι, ταμεία, χώροι υγιεινής (δάπεδα, λεκάνες, νιπτήρες, κλπ) πρέπει να διατηρούνται καθαρές και να απολυμαίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.
- Πέρα από τις συνήθεις εργασίες καθαρισμού, χρειάζεται συχνός καθαρισμός των λείων επιφανειών που χρησιμοποιούνται συχνά (π.χ. πόμολα, χερούλια, κουπαστή από σκάλες ή κιγκλίδωμα, ανελκυστήρες, διακόπτες, βρύσες, κλπ) με κοινά καθαριστικά, δηλαδή υγρό σαπούνι και νερό, ή διάλυμα οικιακής χλωρίνης 10% (1 μέρος οικιακής χλωρίνης αραιωμένο σε 10 μέρη νερό) ή αλκοολούχο αντισηπτικό (περιεκτικότητας 70% σε αλκοόλη).
- Σημειώνεται ότι οι εργασίες καθαρισμού πρέπει να γίνονται με χρήση γαντιών.
- Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στον καθαρισμό των αντικειμένων και των επιφανειών, με τις οποίες ήρθε σε επαφή άτομο που εμφάνισε συμπτώματα ίωσης.
- Οι πλαστικές σακούλες των κάδων, όταν γεμίζουν, πρέπει να δένονται σφικτά και να απομακρύνονται αμέσως. Τα γάντια μετά τη χρήση τους πρέπει να απορρίπτονται αμέσως στις πλαστικές σακούλες των κάδων απορριμμάτων και να μη γίνονται προσπάθειες καθαρισμού τους, π.χ. πλύσιμο των γαντιών μιας χρήσης και επαναχρησιμοποίησή τους.
- Εφοδιασμός των αποχωρητηρίων με υγρό σαπούνι, χειροπετσέτες μιας χρήσης, (οι οποίες θα απορρίπτονται σε ποδοκίνητους κάδους πλησίον των νιπτήρων), και αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα (περιεκτικότητας 70% σε αλκοόλη).
Επισυνάπτονται αυτούσια:
2. Πρωτόκολλο χώρων εστίασης και χώρων διασκέδασης
3. Διευκρινίσεις για ειδικό πρωτόκολλο χώρων εστίασης και διασκέδασης