elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

Ενημέρωση δημοσίευσης Κανονισμού Net-Zero Industry Act

Ενημερώνεστε ότι την Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024 δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις 29 Ιουνίου 2024 τέθηκε σε ισχύ ο κανονισμός για τη βιομηχανία των μηδενικών καθαρών εκπομπών Net Zero Industry Act (NZIA) (επισυνάπτεται).

 

Σκοπός του κανονισμού είναι να δοθεί ώθηση στη χρήση βιομηχανικών τεχνολογιών μηδενικών καθαρών εκπομπών που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων της ΕΕ για το κλίμα, αξιοποιώντας την ισχύ της ενιαίας αγοράς για την ενίσχυση της ηγετικής θέσης της Ευρώπης στις πράσινες βιομηχανικές τεχνολογίες.

 

Ο κανονισμός για τη βιομηχανία των μηδενικών καθαρών εκπομπών θα δημιουργήσει συνθήκες που θα ευνοούν τις επενδύσεις σε πράσινες τεχνολογίες με τους εξής τρόπους:

 

  • απλούστευση της διαδικασίας αδειοδότησης για έργα στρατηγικού χαρακτήρα
  • διευκόλυνση  της  πρόσβασης  στην  αγορά  για  τεχνολογικά  προϊόντα  στρατηγικού χαρακτήρα (ιδίως στις δημόσιες συμβάσεις ή στον πλειστηριασμό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας)
  • ενίσχυση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της Ευρώπης στους τομείς αυτούς (δηλαδή με ακαδημίες της βιομηχανίας των μηδενικών καθαρών εκπομπών και βιομηχανικές περιοχές υψηλής συγκέντρωσης ή αλλιώς «κοιλάδες»)
  • δημιουργία πλατφόρμας για τον συντονισμό της δράσης της ΕΕ

 

Η πρόοδος προς την επίτευξη των στόχων του κανονισμού για τη βιομηχανία των μηδενικών καθαρών εκπομπών θα μετράται με δύο ενδεικτικούς δείκτες αναφοράς. Πρώτος δείκτης θα είναι η παραγωγική ικανότητα των τεχνολογιών μηδενικών καθαρών εκπομπών, όπως τα ηλιακά φωτοβολταϊκά πάνελ, οι ανεμογεννήτριες, οι μπαταρίες και οι αντλίες θερμότητας, που θα φτάσει το 40 % των αναγκών εκδίπλωσης της ΕΕ. Δεύτερον, τίθεται ειδικός στόχος για την αύξηση του μεριδίου της Ένωσης όσον αφορά τις εν λόγω τεχνολογίες, προσβλέποντας στην επίτευξη μεριδίου 15 % της παγκόσμιας παραγωγής έως το 2040.

 

Επιπλέον, ο κανονισμός για τη βιομηχανία των μηδενικών καθαρών εκπομπών ορίζει ότι έως το 2030 θα πρέπει να επιτευχθεί ετήσια ικανότητα έγχυσης τουλάχιστον 50 εκατομμυρίων τόνων CO2  σε τόπους αποθήκευσης σε γεωλογικούς σχηματισμούς που βρίσκονται στο έδαφος της Ένωσης.

 

Η εφαρμογή του πιο πάνω κανονισμού εξυπακούει υποχρεώσεις σε διάφορες εμπλεκόμενες αρχές πχ. έκδοση Αδειών εντός προκαθορισμένων χρόνων, γνωμάτευση εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, κα.

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αποταθείτε στην Υπηρεσία Βιομηχανικών Εφαρμογών του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας.

2024_01735 Κανονισμός NZIA

20240712 επιστολή αρμόδιες αρχές εφαρμογή κανονισμού ΝΖΙΑ

επιστολή Implementation of the Net-Zero Industry Act

Related Posts