Το νομικό πλαίσιο που διέπει την τηλεργασία και οι πτυχές που αφορούν την ασφάλεια και υγεία, την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και την ασφάλιση των εργαζομένων αποτέλεσαν το αντικείμενο της 15ης συνάντησης του Δικτύου Επαγγελματιών Εργασιακών Σχέσεων και Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού (SLRNetwork). Η εκδήλωση αποτελεί δράση του έργου «Υγιείς Εργασιακές Σχέσεις, Σύγχρονες Επιχειρήσεις ΙΙΙ» το οποίο πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτικής Συνοχής «ΘΑλΕΙΑ 2021-2027» με τη συγχρηματοδότηση της ΕΕ.
Στην παρουσία πέραν των 150 επαγγελματιών του κλάδου, οι εισηγητές ανέπτυξαν συγκεκριμένες πτυχές που αφορούν την οργάνωση της εργασίας στα πλαίσια της τηλεργασίας. Ο κος Γιώργος Χατζηκαλλής, Ανώτερος Λειτουργός της Ομοσπονδίας Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) παρουσίασε τις βασικές πρόνοιες της νομοθεσίας που διέπει την τηλεργασία στην Κύπρο και η οποία πρόσφατα τέθηκε σε εφαρμογή. Εκ μέρους του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων η Δρ. Όλγα Νικολαΐδου, Λειτουργός Επιθεώρησης Εργασίας, ανέπτυξε τις υποχρεώσεις που απορρέουν για τους εργοδότες για την προαγωγή και διασφάλιση της ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων που απασχολούνται με τηλεργασία.
Η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα κα Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου κατά τη δική της παρουσίαση αναφέρθηκε στις αρχές και κανόνες που πρέπει να διέπουν την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων στα πλαίσια της τηλεργασίας, τη σημασία προστασίας της ιδιωτικότητας των εργαζομένων και τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων. Κατά την τελευταία παρουσίαση οι κύριοι Ανδρέας Αργυρού και Ανδρέα Ασιήκκης, Λειτουργοί Νομικών στο Σύνδεσμο Ασφαλιστικών Εταιριών Κύπρου, αναφέρθηκαν στην ασφαλιστική κάλυψη που πρέπει να παρέχουν οι εργοδότες στους εργαζόμενους που τηλεργάζονται.
Μετά τις παρουσιάσεις ακολούθησε ενότητα ερωταπαντήσεων κατά την οποία οι συμμετέχοντες υπέβαλαν ερωτήματα προς τους εισηγητές με μεγάλο ενδιαφέρον. Μεταξύ άλλων, απαντήθηκαν ερωτήματα για τις πρακτικές πτυχές της τηλεργασίας και την ευρύτητα κάλυψης της ασφάλειας ευθύνης εργοδότη. Συζητήθηκε επίσης η αναγκαιότητα συμπερίληψης της τηλεργασίας στη μελέτη εκτίμησης κινδύνου κάθε επιχείρησης που την εφαρμόζει ή επιθυμεί να την εφαρμόσει, καθώς και η υποχρέωση συνομολόγησης σχετικής γραπτής συμφωνίας μεταξύ των μερών.
Ακολούθησε δεξίωση στην οποία τα μέλη του Δικτύου είχαν την ευκαιρία να δικτυωθούν και να συνομιλήσουν με τους εισηγητές.