elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

Παρουσίαση στην ΟΕΒ του Νόμου για το Lobbying από την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς

Πραγματοποιήθηκε στις 10/6/2024 στα γραφεία της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) στη Λευκωσία, παρουσίαση του Περί της Διαφάνειας στις Διαδικασίες Λήψης Δημόσιων Αποφάσεων και Συναφών Θεμάτων Νόμου του 2022 –  γνωστού ως ‘Νόμου για το Lobbying’. Η παρουσίαση έγινε αποκλειστικά για τα μέλη του προσωπικού της ΟΕΒ, κατόπιν έκκλησης της ΟΕΒ προς την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς (ΑΑΚΔ) η οποία αποτελεί το αρμόδιο σώμα για την ορθή εφαρμογή του νόμου.

Σκοπός του νόμου ο οποίος αποτελεί μέρος της Εθνικής Στρατηγικής κατά της Διαφθοράς, είναι η εμπέδωση της διαφάνειας στις διαδικασίες λήψης δημόσιων αποφάσεων καθώς και η αποτροπή πράξεων διαφθοράς. Βάσει της νομοθεσίας, όσοι επιθυμούν να μετέχουν σε τέτοιες διαδικασίες, γνωστοί με τον διεθνή όρο “lobbyists-λομπίστες”, είναι υπόχρεοι να εγγράφονται σε ειδικό Μητρώο και για τις συναντήσεις τους με κρατικούς αξιωματούχους να καταθέτουν σχετική αναφορά στην ΑΑΚΔ.

Τα Μέλη της ΑΑΚΔ, κυρία Έλενα Πατέρα και κ.κ. Μάκης Κωνσταντινίδης και Νίκος Ζαμπακίδης, προέβησαν σε παρουσίαση των κυριότερων προνοιών του νόμου οι οποίες αφορούν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις εγγραφής στο Μητρώο, τις υποχρεώσεις των λομπιστών αλλά και των κρατικών αξιωματούχων, των εντύπων που θα πρέπει να συμπληρώνονται και να υποβάλλονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, του κώδικα δεοντολογίας καθώς και των αδικημάτων και ποινών.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, τα μέλη της ΑΑΚΔ απάντησαν σε σωρεία ερωτημάτων που τους τέθηκαν και που αφορούσαν κυρίως διευκρινήσεις σε σχέση με το χειρισμό συγκεκριμένων περιπτώσεων αλλά και υποθέσεων των επαγγελματικών Συνδέσμων που ανήκουν στη δύναμη των μελών της ΟΕΒ.

Η ΟΕΒ ευχαρίστησε την ΑΑΚΔ για την πολύ χρήσιμη ενημέρωση και τόνισε ότι, ως  εκπρόσωπος του επιχειρηματικού κόσμου, θα πράξει ότι είναι δυνατό για να εφαρμοστεί ορθά ο νόμος, κάτι που θα συνεισφέρει και στην βελτίωση της διεθνούς εικόνας της χώρας μας.

Η ΟΕΒ έχει ήδη υποβάλει  αίτηση για εγγραφή της στο Μητρώο της ΑΑΚΔ και αναμένει εντός των ημερών την έγκριση της. Παράλληλα έχει παροτρύνει τους Συνδέσμους-μέλη της όπως προχωρήσουν και αυτοί με την εγγραφή τους.

Related Posts