elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

Έκδοση Προειδοποίησης Πορτοκαλί Επιπέδου Επικινδυνότητας και Διακοπή Ορισμένων Εργασιών σε Εξωτερικούς Χώρους – Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024

H Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων σας ενημερώνει ότι το Τμήμα Μετεωρολογίας έχει εκδώσει για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, προειδοποίηση πορτοκαλί επιπέδου επικινδυνότητας.

Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας  (ΤΕΕ) αρμόδια αρχή για τα θέματα ασφάλειας και υγείας στην εργασία έχει επίσης εκδώσει σχετική ανακοίνωση για διακοπή ορισμένων εργασιών σε εξωτερικούς χώρους για σήμερα, Παρασκευή 7 Ιουνίου, 2024.

Αυτούσια η ανακοίνωση του ΤΕΕ είναι διαθέσιμη εδώ.

 

Συνεπώς, μεταξύ των ωρών 12:00-16:00 και εφόσον βρίσκεται σε ισχύ η προειδοποίηση, θα πρέπει να διακοπούν οι πιο κάτω εργασίες:

  • όλες οι υπαίθριες βαριές και μέτριες εργασίες, και
  • οι εργασίες  μεταφοράς προϊόντων ή/και παράδοσης προϊόντων με τη χρήση δίκυκλων οχημάτων (π.χ. μοτοσικλέτας, μοτοποδηλάτου, ποδηλάτου) ή συσκευών προσωπικής κινητικότητας (scooters, e-scooters), περιλαμβανομένης της μεταφοράς ή/και παράδοσης προϊόντων/φαγητού/αλληλογραφίας ή/και άλλων δραστηριοτήτων.

Διευκρινίζεται ότι η προειδοποίηση σε πορτοκαλί επίπεδο επικινδυνότητας και η διακοπή εργασιών αφορά το εσωτερικό (περιοχές με υψόμετρο κάτω από 300 μέτρα, που απέχουν πέραν των 10 χιλιομέτρων από την ακτογραμμή) και τα ψηλότερα ορεινά (ορεινές περιοχές με υψόμετρο πάνω από 1150 μέτρα).

Για κάθε άλλη περίπτωση (ελαφριές εργασίες και σε περιοχές που δεν ισχύει το πορτοκαλί επίπεδο επικινδυνότητας) θα πρέπει να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα που καταγράφονται στον Κώδικα Πρακτικής για τη Θερμική Καταπόνηση των Εργαζομένων.

 

Υπενθυμίζεται ότι με βάση το περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (Κώδικας Πρακτικής για τη Θερμική Καταπόνηση των Εργαζομένων) (Τροποποιητικό Διάταγμα) του 2023, ανεξαρτήτως οργανωτικών και τεχνικών μέτρων που λαμβάνονται, σε κάθε περίπτωση προειδοποίησης του Τμήματος Μετεωρολογίας που εκδίδεται για εξαιρετικά ψηλή θερμοκρασία εφαρμόζονται τα ακόλουθα στις περιοχές ισχύος της προειδοποίησης:

 

(i) Στο κόκκινο επίπεδο επικινδυνότητας, απαιτείται όπως διακόπτονται όλες οι υπαίθριες βαριές και μέτριες εργασίες κατά τη διάρκεια των ωρών που ισχύει η προειδοποίηση.

(ii) στο πορτοκαλί επίπεδο επικινδυνότητας, απαιτείται όπως διακόπτονται όλες οι υπαίθριες βαριές και μέτριες εργασίες μεταξύ των ωρών 12:00-16:00, εφόσον βρίσκεται σε ισχύ η προειδοποίηση.

(iii) στο κόκκινο και πορτοκαλί επίπεδο επικινδυνότητας, απαιτείται όπως διακόπτονται οι εργασίες μεταφοράς ή/και παράδοσης προϊόντων με τη χρήση δίκυκλων οχημάτων ή συσκευών προσωπικής κινητικότητας, όπως η μεταφορά ή/και παράδοση προϊόντων/φαγητού/αλληλογραφίας, μεταξύ των ωρών 12:00- 16:00, εφόσον βρίσκεται σε ισχύ η προειδοποίηση.

 

Επισημαίνεται ότι για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων σε κλειστούς ή υπαίθριους χώρους, θα πρέπει να εφαρμόζονται οι πρόνοιες του Κώδικα Πρακτικής για τη Θερμική Καταπόνηση των Εργαζομένων (αναθεωρημένη έκδοση 2020).

 

Στόχος του Κώδικα Πρακτικής είναι να βοηθήσει τους Εργοδότες και τα αυτοεργοδοτούμενα πρόσωπα να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να αποφεύγονται ή να μειώνονται σε αποδεκτό επίπεδο οι κίνδυνοι που οφείλονται στην έκθεση των εργαζόμενων σε επιβαρυμένους θερμικά εργασιακούς χώρους και να δημιουργείται ένα ασφαλές, υγιεινό και παραγωγικό εργασιακό περιβάλλον.

 

Προς αυτό τον σκοπό, το ΤΕΕ, έχει ετοιμάσει περιληπτικό Οδηγό για πρακτική καθοδήγηση και λήψη των απαραίτητων προληπτικών μέτρων, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Οργάνωση του χρόνου εργασίας ώστε οι βαριές εργασίες να εκτελούνται κατά τις πιο δροσερές ώρες της ημέρας.
  • Οργάνωση συχνών μικρών διαλειμμάτων για ανάπαυση σε σκιερό, δροσερό μέρος ή κατάλληλα κλιματιζόμενο χώρο ή σε χώρο όπου γίνεται χρήση ανεμιστήρων, όπου αυτό είναι εφικτό.
  • Διαμόρφωση/επιλογή σκιερού μέρους ή κατασκευή κατάλληλων στεγάστρων για την εκτέλεση των εργασιών, όπου τούτο είναι δυνατόν.
  • Εναλλαγή των εργαζομένων στην εργασία ανάλογα με το είδος της εκτελούμενης δραστηριότητας.
  • Αποφυγή, όπου είναι εφικτό, των επίπονων εργασιών στο ύπαιθρο κατά τις πιο θερμές ώρες της ημέρας (12:00-16:00).
  • Διάθεση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού (θερμοκρασίας 10 – 15οC).
  • Χορήγηση και χρήση από τους εργαζομένους κατάλληλου καλύμματος κεφαλής.
  • Χρήση από τους εργαζομένους ελαφρών, χαλαρών ειδών ένδυσης που αναπνέουν (όπως είδη από βαμβάκι) και χρήση κατάλληλων γυαλιών ηλίου.
  • Αποφυγή λήψης μεγάλων γευμάτων ή ζαχαρούχων τροφίμων ή κατάποσης οινοπνευματωδών ή καφεϊνούχων ποτών.
  • Κατάρτιση των εργαζομένων.

 

Η βασικότερη υποχρέωση των Εργοδοτών και των αυτοεργοδοτούμενων προσώπων είναι η διεξαγωγή μετρήσεων των παραμέτρων που συμβάλλουν στον θερμικό φόρτο, δηλαδή τη σχέση θερμοκρασίας αέρα και σχετικής υγρασίας, και αναλόγως η ρύθμιση των εργασιών τους, για την αποφυγή ή μείωση της θερμικής καταπόνησης (π.χ. εναλλαγή βαριάς με ελαφριά εργασία), με βάση τον Πίνακα 12: «Επιβαλλόμενη σχέση εργασίας – αλλαγή εργασίας/ανάπαυσης» και Πίνακα 13: «Βαρύτητα Εργασίας», του Κώδικα (σελ. 56 και 59 του Κώδικα αντίστοιχα).

 

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τις πρόνοιες του Κώδικα Πρακτικής (Πίνακας 12, σελ. 56), για συνθήκες θερμοκρασίας 39ο έως 46ο, πρέπει να διακόπτονται οι εργασίες όταν επικρατούν τα πιο κάτω ή μεγαλύτερα ποσοστά σχετικής υγρασίας, ανάλογα με το είδος και τη βαρύτητα της εργασίας:

Βαρύτητα Εργασίας Θερμοκρασία (υπό σκιά) oC
39 40 41 42 43 44 45 46
Ελαφριά: ≥ 53% ≥ 48% ≥ 43% ≥ 39% ≥ 34% ≥ 29% ≥ 25 ≥ 23
Μέτρια: ≥ 48% ≥ 43% ≥ 38% ≥ 34% ≥ 29% ≥ 26% ≥ 22 ≥ 19
Βαριά: ≥ 42% ≥ 37% ≥ 33% ≥ 28% ≥ 25% ≥ 21% ≥ 18 ≥ 15

 

 

Ενδεικτικά παραδείγματα της βαρύτητας της εργασίας (ελαφριά, μέτρια και βαριά εργασία), καταγράφονται στον Κώδικα Πρακτικής (Πίνακας 13, σελ. 59):

Βαρύτητα

Εργασίας *

Παραδείγματα
Ελαφριά Εργασία γραφείου, επιστασία, εργασία σε πάγκο με ελαφριά εργαλεία, συνήθης οδήγηση.
Μέτρια Τοποθέτηση περίφραξης, σκυροδέτηση, χτίσιμο τούβλων, σοβάτισμα, μπογιάτισμα, τοποθέτηση δαπέδων, τοποθέτηση κεραμιδιών, σκάλισμα, σφυρηλάτηση, μεταφορά ελαφρών αντικειμένων, ξυλουργικές εργασίες, ηλεκτρολογικές εργασίες, υδραυλικές εργασίες, μηχανολογικές εργασίες, τοποθέτηση αλουμινίων, τοποθέτηση κάγκελων, εργασίες ασφαλτόστρωσης που διεξάγονται με μηχανικά μέσα.
Βαριά Έντονη χειρωνακτική εργασία, επεξεργασία και τοποθέτηση οπλισμού, συναρμολόγηση / αποσυναρμολόγηση καλουπιών, σκάψιμο ή σπάσιμο σκληρών υλικών με μηχανικά εργαλεία / συσκευές / μηχανήματα βάρους πέραν των 15 kg, εργασίες ασφαλτόστρωσης που διεξάγονται με χειρωνακτικά μέσα.

 

* Νοείται ότι θα πρέπει πάντοτε να λαμβάνονται υπόψη τόσο οι ειδικές συνθήκες που επικρατούν σε ένα χώρο εργασίας όσο και η ένταση της κάθε εργασίας για να αποφασιστεί η κατάταξη μιας εργασίας σε κάποια κατηγορία.

 

Επιπλέον, για την τεκμηρίωση της παρακολούθησης των συνθηκών θερμοκρασίας και υγρασίας, καθώς και των μέτρων που λαμβάνονται, θα πρέπει να συμπληρώνεται ο Πίνακας 14: «Καταγραφή συνθηκών θερμοκρασίας και υγρασίας, αλλαγής εργασίας/ ανάπαυσης ανά ώρα και μέτρων» (σελ. 60 του Κώδικα).

Επίσης, συστήνεται όπως οι εργαζόμενοι με προβλήματα υγείας, όπως καρδιοαγγειακά ή άλλα νοσήματα, είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και συμβουλεύονται τον ιατρό τους όταν ενδέχεται να εκτεθούν σε θερμική καταπόνηση.

 

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν από την ιστοσελίδα του ΤΕΕ στην ενότητα Θερμική Καταπόνηση ή/και να επικοινωνούν με τους Επιθεωρητές στα κατά τόπους Επαρχιακά Γραφεία του Τμήματος στα ακόλουθα τηλέφωνα:

  • Λευκωσία:             22879191
  • Λεμεσός:              25827200
  • Λάρνακα:              24805327
  • Πάφος:                 26822715
  • Αμμόχωστος:         23819750

 

Related Posts