elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

Έγκριση Σχεδίου Χορηγιών για την Ενεργειακή Αναβάθμιση και Ενίσχυση της Ανταγωνιστικότητας των Μεγάλων Επιχειρήσεων μετά από αίτημα της ΟΕΒ

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) χαιρετίζει την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο, της πρότασης του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, για το Σχέδιο Χορηγιών για την Ενεργειακή Αναβάθμιση και την Ενίσχυση της Ανταγωνιστικότητας των Μεγάλων Επιχειρήσεων.

Η υιοθέτηση Σχεδίου Χορηγιών αποκλειστικά για τις μεγάλες επιχειρήσεις συμπεριλαμβανομένων και αυτών του μεταποιητικού τομέα, ήταν αίτημα της ΟΕΒ προς το Υπουργείο Ενέργειας από το 2020, αναγνωρίζοντας την τεράστια συμβολή των μεγάλων επιχειρήσεων στην οικονομία. Η ΟΕΒ πιστεύει ότι η στήριξη των μεγάλων επιχειρήσεων και ειδικά των μεταποιητικών βιομηχανιών, πολλές από τις οποίες ανταγωνίζονται μεγαθήρια στο διεθνές επιχειρηματικό περιβάλλον, θα συμβάλει στην αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας τους με ανταποδοτικά οφέλη στην οικονομία της χώρας μας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας, η χρηματοδοτική ενίσχυση συνίσταται στην παροχή χορηγίας σε καθορισμένες επιλέξιμες δαπάνες που αφορούν, μεταξύ άλλων την προώθηση επενδύσεων εξοικονόμησης ενέργειας σε κτήρια, εγκαταστάσεις ή και εξοπλισμό, καθώς και στη μετάβαση λειτουργίας των επιχειρήσεων σε κυκλικό μοντέλο.

Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για τις ανάγκες της Προκήρυξης ανέρχεται στα
€17 εκατ. και θα κατανεμηθεί για την ικανοποίηση δύο κατηγοριών αιτήσεων ως ακολούθως:

  1. μέχρι €7 εκατ. για αιτήσεις επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα για επενδύσεις που εμπίπτουν σε όλες τις κατηγορίες επιλέξιμων δαπανών.
  2. €10 εκατ. για αιτήσεις επιχειρήσεων από όλους τους επιλέξιμους τομείς δραστηριότητας, περιλαμβανομένων των επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα, για επενδύσεις που εμπίπτουν σε συγκεκριμένες κατηγορίες δαπανών.

Οι μεγάλες επιχειρήσεις του Μεταποιητικού Τομέα μπορούν να επιλέξουν να λάβουν χορηγία από τον Γενικό Απαλλακτικό Κανονισμό ή/και από τον Κανονισμό Ήσσονος Σημασίας (De Minimis). Το μέγιστο συνολικό ποσό χορηγίας που μπορεί να παραχωρηθεί σε μια μεγάλη επιχείρηση ανέρχεται σωρευτικά σε €750.000.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εξασφαλίσουν τον Οδηγό Σχεδίου, στον οποίο αναφέρονται όλες οι λεπτομέρειες, από την ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Βιομηχανίας & Τεχνολογίας. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τους αρμόδιους Λειτουργούς του Υπουργείου στα τηλέφωνα 22867149, 22867236, 22867216.

Σημειώνεται ότι οι αιτήσεις/προτάσεις από τους Δικαιούχους θα υποβάλλονται σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο που θα καθορίζεται στη σχετική Πρόσκληση Υποβολής Προτάσεων και η οποία θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα από το Υπουργείο.

Related Posts