H Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) προώθησε προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού τις βασικές θέσεις της σε σχέση με το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Η ενέργεια αυτή εντάσσεται μέσα στα πλαίσια του σχετικού διαλόγου που γίνεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και η ΕΕ έχουν επιφέρει άνευ προηγουμένου σταθερότητα, ειρήνη και ευημερία στους λαούς της Ευρώπης. Εντούτοις η ΕΕ σήμερα αντιμετωπίζει διάφορες εσωτερικές και εξωτερικές προκλήσεις που σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με την παγκοσμιοποίηση, την μετανάστευση, την γήρανση του πληθυσμού, την γραφειοκρατία και την άνοδο του λαϊκισμού. Η ΟΕΒ θεωρεί πως όλες αυτές οι προκλήσεις θα τύχουν πιο αποτελεσματικής αντιμετώπισης μέσα στους κόλπους μιας βελτιωμένης και πιο αποτελεσματικής ΕΕ. Ιδιαίτερα στην περίπτωση της Κύπρου, το διεθνές πολιτικό και οικονομικό εκτόπισμά της θα ήταν σαφέστατα πιο περιορισμένο εάν βρισκόταν εκτός της
Η ΕΕ του μέλλοντος πρέπει να σέβεται την αρχή της επικουρικότητας και να περιορίζει την αχρείαστη γραφειοκρατία. Η παγκοσμιοποίηση και ο διεθνής ανταγωνισμός δημιουργούν προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπισθούν μέσα από ένα διαφανή και ειλικρινή διάλογο για το εμπόριο και όχι μέσα από την απομόνωση ή τον προστατευτισμό που μόνο στην φτώχεια μπορεί να οδηγήσουν. Η ΕΕ πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο στην διαμόρφωση της παγκοσμιοποίησης.
Οι προσπάθειες για ισορροπημένη και βιώσιμη ανάπτυξη πρέπει να ενδυναμωθούν. Βασικό στοιχείο για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι τα υγιή δημόσια οικονομικά και τα κράτη μέλη πρέπει να εφαρμόζουν αποτελεσματικές εθνικές πολιτικές και να συντονίζουν καλύτερα τις ενέργειες τους για μείζονος σημασίας οικονομικά θέματα. Με αυτό τον τρόπο θα επαναρχίσει η διαδικασία σύγκλισης μεταξύ των κρατών μελών, κάτι που αποτελεί σημαντικό συστατικό για την ορθή λειτουργία της ΕΕ και του κοινού νομίσματος.
Είναι ξεκάθαρο πως η οικονομική ανάπτυξη αποτελεί την βάση για κοινωνική πρόοδο και ευημερία. Το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο πρέπει να εκσυγχρονισθεί ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις κοινωνικές προκλήσεις, διασφαλίζοντας παράλληλα την ικανότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων να ανταγωνιστούν σε διεθνές επίπεδο. Η προστασία και η βελτίωση της κοινής αγοράς πρέπει να είναι στο επίκεντρο των προσπαθειών μας αφού αποτελεί την πιο σημαντική προϋπόθεση για ευημερία.
Οι επιχειρήσεις είναι κρίσιμης σημασίας για την επίλυση πολλών από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη σήμερα καθώς αυτές είναι που δημιουργούν θέσεις εργασίας, οικονομική ανάπτυξη ενώ προωθούν την έρευνα και την καινοτομία.
Για να διαφυλαχτούν και να βελτιωθούν όλα τα οικονομικά και κοινωνικά επιτεύγματα των τελευταίων 70 χρόνων, αλλά και για να διασφαλιστεί ο ρόλος της ΕΕ στην παγκόσμια οικονομία, χρειάζεται μια ενωμένη Ευρώπη που εργάζεται καλύτερα και πιο αποτελεσματικά.
Πιο λεπτομερές περίγραμμα των απόψεων της ΟΕΒ για το μέλλον της ΕΕ, περιλαμβάνεται στο επισυναπτόμενο έγγραφο θέσεων της BusinessEurope, της πανευρωπαϊκής οργάνωσης εργοδοτών στην οποία η ΟΕΒ είναι η μόνη οργάνωση μέλος που εκπροσωπεί τις Κυπριακές επιχειρήσεις.