Ενημερώνεστε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ανακοινώσει πρόταση για αναθεώρηση της Οδηγίας για την Ενεργειακή Απόδοση «Proposal for a Directive on energy efficiency (recast)» στα πλαίσια της Δέσμης προτάσεων «ΔΕΣΜΗ ‘FIT FOR 55’ – Εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας».
Η Υπηρεσία Ενέργειας ζήτησε από την ΟΕΒ όπως υποβληθούν σχόλια/απόψεις ως πρώτη αντίδραση για την εν λόγω αναθεωρημένη Οδηγία.
Ιδιαίτερη έμφαση θα θέλαμε να δοθεί στο Άρθρο 11 της Οδηγίας που αφορά τα «Συστήματα ενεργειακής διαχείρισης και ενεργειακοί έλεγχοι». Το συγκεκριμένο άρθρο μεταφέρει το κριτήριο για διενέργεια ενεργειακού ελέγχου και εφαρμογή συστήματος διαχείρισης ενέργειας από τον τύπο των επιχειρήσεων (δηλαδή Μεγάλη ή ΜμΕ) στα επίπεδα μέσης ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας των επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα αυτό που προτείνεται στην Οδηγία είναι:
- Οι επιχειρήσεις με μέση ετήσια κατανάλωση ενέργειας υψηλότερη από 100 TJ (27,7 GWh) κατά την προηγούμενη τριετία θα πρέπει να εφαρμόζουν σύστημα ενεργειακής διαχείρισης. Το σύστημα ενεργειακής διαχείρισης πρέπει να πιστοποιείται από ανεξάρτητο φορέα σύμφωνα με τα σχετικά Ευρωπαϊκά ή Διεθνή Πρότυπα.
- Επιχειρήσεις με μέση ετήσια κατανάλωση ενέργειας υψηλότερη των 10 TJ (2,7 GWh) κατά την προηγούμενη τριετία που δεν εφαρμόζουν σύστημα ενεργειακής διαχείρισης υπόκεινται σε ενεργειακό έλεγχο.
- Οι ενεργειακοί έλεγχοι διενεργούνται τουλάχιστον ανά τετραετία μετά την ημερομηνία του προηγούμενου ενεργειακού ελέγχου.
- Τα αποτελέσματα των ενεργειακών ελέγχων, συμπεριλαμβανομένων των συστάσεων αυτών, διαβιβάζονται στη διοίκηση της επιχείρησης.
- Τα αποτελέσματα και οι εφαρμοζόμενες συστάσεις θα πρέπει να δημοσιεύονται στην ετήσια έκθεση της επιχείρησης, κατά περίπτωση.
- Οι επιχειρήσεις που εφαρμόζουν σύμβαση ενεργειακής απόδοσης ή σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης εξαιρούνται από τις παραπάνω απαιτήσεις.
- Για τις επιχειρήσεις που δεν εμπίπτουν στις πιο πάνω απαιτήσεις, η Οδηγία παροτρύνει τα κράτη μέλη όπως καταρτίζουν προγράμματα που θα ενθαρρύνουν τις επιχειρήσεις αυτές, να υποβάλλονται σε ενεργειακούς ελέγχους και, συνακολούθως, να υλοποιούν τις συστάσεις των ελέγχων αυτών.
Συνεπώς, παρακαλούμε όπως έχουμε τα σχόλια σας το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021.
Η πρόταση για αναθεώρηση της Οδηγίας με τα παρατήματα της επισυνάπτονται.