elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

Προστασία των Εργαζομένων από Θερμική Καταπόνηση

Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΤΕΕ) του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αρμόδια αρχή για τα θέματα ασφάλειας και υγείας στην εργασία, πληροφορεί, μέσω της Ομοσπονδίας Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ), τους Κύπριους εργοδότες ότι ενόψει των υψηλών θερμοκρασιών που ενδέχεται να επικρατήσουν τις επόμενες ημέρες, οι κίνδυνοι για την υγεία των εργαζομένων από τη θερμική καταπόνηση είναι ιδιαίτερα αυξημένοι.

 

Για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων σε κλειστούς ή υπαίθριους χώρους, θα πρέπει να εφαρμόζονται οι πρόνοιες του Κώδικα Πρακτικής για τη Θερμική Καταπόνηση των Εργαζομένων (αναθεωρημένη έκδοση 2020).

 

Στόχος του Κώδικα Πρακτικής είναι να βοηθήσει τους εργοδότες και τα αυτοεργοδοτούμενα πρόσωπα να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να αποφεύγονται ή να μειώνονται σε αποδεκτό επίπεδο οι κίνδυνοι που οφείλονται στην έκθεση των εργαζόμενων σε επιβαρυμένους θερμικά εργασιακούς χώρους και να δημιουργείται ένα ασφαλές, υγιεινό και παραγωγικό εργασιακό περιβάλλον.

 

Προς αυτό τον σκοπό, το ΤΕΕ έχει ετοιμάσει περιληπτικό Οδηγό για πρακτική καθοδήγηση και λήψη των απαραίτητων προληπτικών μέτρων, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Οργάνωση του χρόνου εργασίας ώστε οι βαριές εργασίες να εκτελούνται κατά τις πιο δροσερές ώρες της ημέρας.
  • Οργάνωση συχνών μικρών διαλειμμάτων για ανάπαυση σε σκιερό, δροσερό μέρος ή κατάλληλα κλιματιζόμενο χώρο ή σε χώρο όπου γίνεται χρήση ανεμιστήρων, όπου αυτό είναι εφικτό.
  • Διαμόρφωση/επιλογή σκιερού μέρους ή κατασκευή κατάλληλων στεγάστρων για την εκτέλεση των εργασιών, όπου τούτο είναι δυνατόν.
  • Εναλλαγή των εργαζομένων στην εργασία ανάλογα με το είδος της εκτελούμενης δραστηριότητας.
  • Αποφυγή, όπου είναι εφικτό, των επίπονων εργασιών στο ύπαιθρο κατά τις πιο θερμές ώρες της ημέρας (12:00-16:00).
  • Διάθεση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού (θερμοκρασίας 10 – 15οC).
  • Χορήγηση και χρήση από τους εργαζομένους κατάλληλου καλύμματος κεφαλής.
  • Χρήση από τους εργαζομένους ελαφρών, χαλαρών ειδών ένδυσης που αναπνέουν (όπως είδη από βαμβάκι) και χρήση κατάλληλων γυαλιών ηλίου.
  • Αποφυγή λήψης μεγάλων γευμάτων ή ζαχαρούχων τροφίμων ή κατάποσης οινοπνευματωδών ή καφεϊνούχων ποτών.
  • Κατάρτιση των εργαζομένων.

 

Η βασικότερη υποχρέωση των Εργοδοτών και των αυτοεργοδοτούμενων προσώπων είναι η διεξαγωγή μετρήσεων των παραμέτρων που συμβάλλουν στον θερμικό φόρτο, δηλαδή τη σχέση θερμοκρασίας αέρα και σχετικής υγρασίας, και αναλόγως η ρύθμιση των εργασιών τους, για την αποφυγή ή μείωση της θερμικής καταπόνησης (π.χ. εναλλαγή βαριάς με ελαφριά εργασία), με βάση τον Πίνακα 12: «Επιβαλλόμενη σχέση εργασίας – αλλαγή εργασίας/ανάπαυσης» και Πίνακα 13: «Βαρύτητα Εργασίας», του Κώδικα.

 

Επιπλέον, για την τεκμηρίωση της παρακολούθησης των συνθηκών θερμοκρασίας και υγρασίας, καθώς και των μέτρων που λαμβάνονται, θα πρέπει να συμπληρώνεται ο Πίνακας 14: «Καταγραφή συνθηκών θερμοκρασίας και υγρασίας, αλλαγής εργασίας/ ανάπαυσης ανά ώρα και μέτρων».

 

Επίσης, συστήνεται όπως οι εργαζόμενοι με προβλήματα υγείας, όπως καρδιοαγγειακά ή άλλα νοσήματα, είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και συμβουλεύονται τον ιατρό τους όταν ενδέχεται να εκτεθούν σε θερμική καταπόνηση.

 

Για περισσότερες πληροφορίες ή/και διευκρινήσεις, μπορείτε να επικοινωνείτε απευθείας με τα Κεντρικά Γραφεία του ΤΕΕ στη Λευκωσία (τηλ. 22405623) και στα κατά τόπους Επαρχιακά Γραφεία στη Λευκωσία (τηλ. 22879191), Λεμεσό (τηλ. 25827200), Λάρνακα (τηλ. 24805327), Πάφο (τηλ. 26822715) και Αμμόχωστο(τηλ. 23819750).

Related Posts