ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ Αρ. 328
Μέτρα πρόληψης σε στέγες ευγηρίας
Η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) ενημερώνει τις επιχειρήσεις-Μέλη της για την ακόλουθη ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας αναφορικά με τα Μέτρα Πρόληψης και Ελέγχου της Διασποράς του COVID-19 σε στέγες ευγηρίας και κλειστές δομές φιλοξενίας.
Τα μέτρα αυτά δεν αφορούν μόνο τους ενοίκους στη στέγη, αλλά θα πρέπει να εφαρμόζονται αυστηρά και από το προσωπικό και τους επισκέπτες. Κάποιοι παράγοντες που μπορεί να συντείνουν στην εύκολη μετάδοση του ιού σε στέγες ευγηρίας είναι:
α) προσωπικό που συνεχίζει να δουλεύει, ενώ είναι μολυσματικό (συμπτωματικό ή/και ασυμπτωματικό),
β) προσωπικό που δουλεύει σε περισσότερες της μίας στέγες,
γ) έλλειψη ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού (ΑΠΕ),
δ) μη επαρκώς εκπαιδευμένο προσωπικό και ε) περιορισμένη πρόσβαση σε εργαστηριακές εξετάσεις.
Για τον σκοπό αυτό είναι μεγίστης σημασίας η υιοθέτηση ενός συστήματος καθημερινής επιτήρησης για σχετική συμπτωματολογία των ενοίκων και του προσωπικού και η άμεση εργαστηριακή εξέταση οποιουδήποτε ύποπτου κρούσματος. Επιπλέον, προτείνεται εβδομαδιαία εργαστηριακή εξέταση του προσωπικού και περιοδική εξέταση των ενοίκων.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ
Σε στέγες ευγηρίας και κλειστές δομές φιλοξενίας είναι σημαντικό να τηρούνται οι ακόλουθες βασικές αρχές:
- Eφαρμογή αυστηρών μέτρων για τον περιορισμό των επισκεπτών (όπως καθορίζεται από τα σχετικά διατάγματα/δελτία τύπου. Συστήνεται να προωθούνται άλλοι τρόποι επικοινωνίας μεταξύ ενοίκων και οικείων τους προσώπων, όπως επικοινωνία μέσω video κλήσεων και Skype. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις οι συγγενείς πρέπει να ενημερώνονται για την πορεία της υγείας των ενοίκων μέσω τηλεφώνου, ηλεκτρονικού μηνύματος, sms κ.λπ
- Ενεργητική επιτήρηση όλων των ατόμων (συμπεριλαμβανομένου και του προσωπικού) που εισέρχονται, για την έγκαιρη αναγνώριση ύποπτων συμπτωμάτων. Θα πρέπει να γίνεται μέτρηση της θερμοκρασίας τους και να επιβάλλεται η απολύμανση των χεριών.
- Οι ένοικοι είναι πιθανό να μην αναφέρουν από μόνοι τους στο προσωπικό τα συμπτώματά τους, καθότι μερικές φορές αυτά είναι αρκετά ήπια. Γι’ αυτό τον λόγο κρίνεται ουσιώδες να γίνεται ενεργητική παρακολούθηση συμπτωμάτων και για τους ενοίκους σε καθημερινή βάση.
- Πληροφοριακό υλικό για τα μέτρα προφύλαξης και τη σχετική συμπτωματολογία της νόσου COVID-19 θα πρέπει να βρίσκεται αναρτημένο σε εμφανή σημεία στις εισόδους/εξόδους της στέγης/δομής, ώστε όλοι (ένοικοι, προσωπικό, επισκέπτες) να ενημερώνονται για τη νόσο COVID-19 και τους ισχύοντες περιορισμούς.
- Η χρήση μέτρων ατομικής προστασίας από προσωπικό, επισκέπτες και ενοίκους είναι ένα μέτρο που μπορεί να μειώσει σημαντικά τη διασπορά του ιού στη στέγη. Επιβάλλεται η υποχρεωτική και ορθή χρήση προστατευτικής μάσκας προσώπου, σύμφωνα με το αναθεωρημένο διάταγμα ημερομηνίας 15/10/2020 (https://www.pio.gov.cy/coronavirus/uploads/dia_n3.pdf).
- Όπου είναι εφικτό, θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα φυσικής αποστασιοποίησης και αποφυγής συγχρωτισμού.
- Θα πρέπει να γίνεται καθημερινή καθαριότητα και απολύμανση των επιφανειών της στέγης/δομής σύμφωνα με τις οδηγίες που ακολουθούν πιο κάτω.
- Για περιορισμό της διασποράς του ιού, ο αερισμός των χώρων της στέγης/δομής είναι πολύ σημαντικός και θα πρέπει να επιδιώκεται τόσο στα δωμάτια των ενοίκων όσο και στους κοινόχρηστους χώρους. Επιπλέον, τα συστήματα Κλιματισμού και Εξαερισμού (HVAC) θα πρέπει να ακολουθούν τις σχετικές οδηγίες (https://www.pio.gov.cy/coronavirus/pdf/erg31.pdf).
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΕΓΗΣ/ΔΟΜΗΣ
- Το ίδρυμα έχει την υπευθυνότητα εξασφάλισης επάρκειας όλης της απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής για την εφαρμογή της υγιεινής των χεριών και της αναπνευστικής υγιεινής από τους ενοίκους, το προσωπικό και τους επισκέπτες. Δηλαδή • Αλκοολούχα αντισηπτικά διαλύματα και υγρά σαπούνια • Ιατρικές και μη ιατρικές μάσκες • Χαρτομάντηλα • Σακούλες απορριμμάτων • Υγρά καθαρισμού επιφανειών • Ποδοκίνητοι κάδοι με καπάκι.
- Εξασφάλιση επάρκειας σε εξοπλισμό ατομικής προστασίας για τους εργαζόμενους και εκπαίδευσή τους για την ορθή χρήση (επιλογή, εφαρμογή, αφαίρεση και απόρριψη). Η προμήθεια επαρκούς υγειονομικού υλικού θα πρέπει να είναι βασική προτεραιότητα της κάθε στέγης. Δηλαδή: • ιατρικά γάντια • ασπίδες προσώπου • γυαλιά οφθαλμικής προστασίας • ποδιές αδιάβροχες μίας χρήσης με μακριά μανίκια • Ιατρικές στολές (scrubs) • χειρουργικές μάσκες • μάσκες υψηλής προστασίας (FFP3, FFP2, N95).
- Πρόβλεψη για την απρόσκοπτη συνέχιση λειτουργίας της δομής σε περίπτωση απουσίας κρίσιμου προσωπικού (αριθμητικά και ποιοτικά).
- Σηματοδότηση εισόδων με αφίσες που περιγράφουν τα συμπτώματα της νόσου COVID-19 και τα μέτρα προφύλαξης.
- Προετοιμασία για το ενδεχόμενο ύποπτου περιστατικού. Με ευθύνη του Ιδιοκτήτη/Διαχειριστή/Διευθυντή της Στέγης/Δομής θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες προετοιμασίες για την αντιμετώπιση ύποπτου περιστατικού. Συγκεκριμένα, πρέπει: • να ενημερωθεί και εκπαιδευτεί όλο το προσωπικό, συμπεριλαμβανομένου του βοηθητικού προσωπικού, για την ασθένεια και τις ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν σε περίπτωση ύποπτου περιστατικού. Προτείνεται να καθοριστεί ένα μέλος του προσωπικού που θα έχει την κύρια ευθύνη να διαχειριστεί το περιστατικό. • να καταγραφεί διαδικασία ενημέρωσης ΠΙ του ασθενούς έτσι ώστε να αναλάβει την τηλεφωνική αξιολόγησή του. • να καθοριστεί άμεσα δωμάτιο παραμονής του ύποπτου περιστατικού μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας εργαστηριακής διερεύνησης.
- Προετοιμασία για το ενδεχόμενο επιβεβαιωμένου περιστατικού.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗΣ
Θα πρέπει να διασφαλιστεί η πιστή εφαρμογή των διαδικασιών καθαρισμού και απολύμανσης των χώρων των Οίκων Ευγηρίας. Οι ανθρώπινοι κορωνοϊοί αδρανοποιούνται με διαδικασία απολύμανσης επιφανειών εντός ενός λεπτού (1΄) με αντιμικροβιακούς παράγοντες όπως: Υποχλωριώδες νάτριο σε συγκέντρωση 0,1%, Αιθανόλη 70% και Υπεροξείδιο του υδρογόνου 0,5%. Πιο συγκεκριμένα, για τις στέγες/κλειστές δομές είναι σημαντικά τα ακόλουθα:
- Τα δωμάτια να απολυμαίνονται μεταξύ αλλαγής ενοίκων.
- Οι συχνά αγγιζόμενες επιφάνειες πρέπει να καθαρίζονται όσο το δυνατόν συχνότερα (τουλάχιστον καθημερινά και αν είναι δυνατόν περισσότερο συχνά). Παραδείγματα αυτών των επιφανειών είναι τα ντουλάπια και οι πόρτες, οι καρέκλες και τα μπράτσα, τα επιτραπέζια σκεύη, οι ηλεκτρικοί διακόπτες, χειρολαβές, βρύσες, κουμπιά ανελκυστήρων κ.λπ.
- Όλοι οι χώροι της δομής (δωμάτια, κοινόχρηστοι χώροι, αποδυτήρια προσωπικού, τραπεζαρία, κουζίνα, γραφεία κ.ά.) θα πρέπει να καθαρίζονται καθημερινά και να απολυμαίνονται. Η χρήση ουδέτερου απορρυπαντικού για τον καθαρισμό επιφανειών σε γενικές εγκαταστάσεις (δηλ. για χώρους όπου ΔΕΝ υπήρξε ύποπτη ή επιβεβαιωμένη περίπτωση του COVID-19) θα πρέπει να επαρκεί.
- Το προσωπικό καθαριότητας θα πρέπει να κάνει χρήση των απαραίτητων μέτρων προστασίας καθ΄ όλη τη διαδικασία της καθαριότητας των χώρων όπως επίσης και κατά τη συλλογή του ιματισμού των ενοίκων στη δομή. Η χρήση προστατευτικής 4 ρόμπας, η οποία αφαιρείται και συχνά πλένεται σε ζεστό νερό, και γαντιών είναι επαρκής για την προστασία κατά τον καθαρισμό των γενικών χώρων.
- Όλο το προσωπικό καθαριότητας πρέπει να γνωρίζει καλά τις ενδεδειγμένες τεχνικές καθαρισμού. Οι διαδικασίες καθαρισμού πρέπει να λαμβάνουν χώρα πριν την απολύμανση. Για τη χρήση απορρυπαντικών (σαπούνια και άλλα καθαριστικά) πρέπει να χρησιμοποιείται χλιαρό νερό, ενώ για τη χρήση απολυμαντικών (π.χ. χλωρίνης) κρύο νερό για την αποφυγή της δημιουργίας ανεπιθύμητων αντιδράσεων. Μετά τον καθαρισμό με τη χρήση κατάλληλου απορρυπαντικού, η επιφάνεια πρέπει να στεγνώσει για να ακολουθήσει η απολύμανση με χρήση κατάλληλου απολυμαντικού. Είναι σημαντικό να εξασφαλίζεται και επαρκής αερισμός του χώρου.
- Θα πρέπει να αποφεύγεται η χρήση κοινόχρηστου εξοπλισμού και, όταν απαιτείται η χρήση του, να καθαρίζεται και να απολυμαίνεται από άτομο σε άτομο.
- Στον χώρο τροφοδοσίας της δομής θα πρέπει να τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής από το προσωπικό και κυρίως η χρήση μάσκας και η Υγιεινή των Χεριών. Τα σκεύη σίτισης θα πρέπει να πλένονται σε πλυντήριο σε υψηλές θερμοκρασίες.
- Ο χώρος παραμονής συμπτωματικών ενοίκων θα πρέπει να απολυμαίνεται σχολαστικά μετά τη μεταφορά του ατόμου σε άλλη δομή υγείας. Η εφαρμογή και ο σχεδιασμός των απολυμάνσεων πρέπει να γίνεται υπό την ευθύνη ειδικού επιστήμονα, όπως προβλέπεται από τα επαγγελματικά τους δικαιώματα (π.χ. Επόπτες Δημόσιας Υγείας). Σχετικά έγγραφα που παρέχουν καθοδήγηση σχετικά με τον καθαρισμό του περιβάλλοντος σε διάφορους χώρους, μπορείτε να βρείτε ακολουθώντας τους συνδέσμους:
https://www.pio.gov.cy/coronavirus/press/pb.pdf
https://www.pio.gov.cy/coronavirus/pdf/4_3.pdf
ΕΝΟΙΚΟΙ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ/ΔΟΜΗ
- Οι ένοικοι θα πρέπει να είναι ενήμεροι για τη νόσο, τα συμπτώματα και τις ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν σε περίπτωση εντοπισμού ύποπτου κρούσματος. Επιπλέον, θα πρέπει να παροτρύνονται να αναφέρουν στο προσωπικό οποιοδήποτε σύμπτωμα εμφανίσουν. Οι ένοικοι θα πρέπει να ενημερωθούν για τα μέτρα ατομικής προστασίας, δηλαδή: α) τη χρήση της μάσκας, β) την εφαρμογή της υγιεινής των χεριών και γ) τη σημασία της φυσικής αποστασιοποίησης και αποφυγής συγχρωτισμού.
- Εάν είναι δυνατό, κυρίως σε περιόδους έξαρσης της επιδημίας, θα πρέπει να ενθαρρύνονται να παραμένουν στα δωμάτιά τους όσο το δυνατόν περισσότερο, αποφεύγοντας τη χρήση κοινόχρηστων χώρων ή την έξοδό τους από τη στέγη/δομή, εκτός κι αν υπάρχει άμεση ιατρική ανάγκη. Επιπλέον, θα πρέπει να περιορίζουν τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ τους και με το προσωπικό. Ανάγκες ρουτίνας των δικαιούχων που είναι γραμμένοι σε Προσωπικούς Ιατρούς, που αφορούν π.χ. σε συνταγογράφηση, θα πρέπει να διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά κατόπιν επικοινωνίας με τον Προσωπικό Ιατρό τους και ο δικαιούχος να προσέρχεται στα Κέντρα Υγείας μόνο για οξύ ή σοβαρό πρόβλημα.
- Προτείνεται η ύπαρξη αλκοολούχων αντισηπτικών διαλυμάτων στα δωμάτια των ενοίκων, δίπλα στην είσοδο, ώστε να είναι εφικτή η εφαρμογή της υγιεινής των χεριών όλων των ατόμων που εισέρχονται ή εξέρχονται σε και από το δωμάτιο.
- Σχετικά με τη σίτιση των ενοίκων, συστήνεται η προσφορά γεύματος εντός του δωματίου τους. Στην περίπτωση σίτισης σε κοινόχρηστο χώρο, το προσωπικό θα πρέπει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή συγχρωτισμού. Αυτό θα επιτευχθεί είτε με αλλαγή του προγράμματος σίτισης (κυλιόμενο ωράριο, ώστε να μην 5 υπάρχει μεγάλος αριθμός των παρόντων στον χώρο του εστιατορίου και να τηρείται, εάν είναι δυνατό, η ελάχιστη απόσταση των 2 μέτρων).
- Οι κοινόχρηστοι χώροι παραμονής (σαλόνι) να είναι καλά αεριζόμενοι και να υπάρχει, αν είναι δυνατόν, τουλάχιστο 2 μέτρα απόσταση μεταξύ των ενοίκων και εύκολη πρόσβαση σε αλκοολούχο αντισηπτικό. Η παραμονή σε τέτοιους χώρους προτείνεται επίσης να είναι κατά ομάδες, με στόχο τον περιορισμό του συγχρωτισμού.
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
- Το προσωπικό που εργάζεται στη δομή θα πρέπει να είναι ενήμερο για τη νόσο και τα συμπτώματα. Θα πρέπει, κατά την πρωινή προσέλευσή του στον χώρο εργασίας, να ελέγχεται από τον υπεύθυνο του προσωπικού για εμφάνιση πυρετού και συμπτωμάτων συμβατών με COVID-19. Εργαζόμενοι με συμβατή συμπτωματολογία (πυρετός – Θερμοκρασία >37.5οC, βήχας, δύσπνοια, αιφνίδια έναρξη ανοσμίας ή αγευσίας ή δυσγευσίας, αδυναμία/καταβολή, πονοκέφαλος, μυαλγίες/αρθραλγίες, πονόλαιμος, ρινική συμφόρηση/καταρροή) δεν πρέπει να εισέρχονται στη δομή αλλά να αυτοπεριορίζονται, να ενημερώνουν τον Προσωπικό τους Ιατρό και να προχωρούν άμεσα σε εργαστηριακή εξέταση.
- Το προσωπικό θα πρέπει να είναι πλήρως εκπαιδευμένο και να παρέχει πληροφορίες στους ενοίκους σχετικά με τη νόσο, τα συμπτώματα που θα πρέπει να αναφέρουν και τα βήματα που θα ακολουθηθούν σε περίπτωση εμφάνισης ύποπτου κρούσματος.
- Θα πρέπει να χρησιμοποιείται ο άκρως αναγκαίος αριθμός προσωπικού για τη φροντίδα των ενοίκων. Το προσωπικό που φροντίζει τους ενοίκους θα πρέπει να χωρίζεται σε σταθερές ομάδες, που θα έχουν την ευθύνη φροντίδας συγκεκριμένων ενοίκων και να περιορίζονται στο μέγιστο οι εναλλαγές προσωπικού.
- Το προσωπικό θα πρέπει να κρατά – όποτε είναι δυνατό – τις ενδεικνυόμενες αποστάσεις μεταξύ των μελών του αλλά και με τους ενοίκους στη στέγη, όταν δεν υπάρχει ανάγκη παροχής φροντίδας. Αυτό ισχύει για όλους τους κοινόχρηστους χώρους, όπως χώρος ανάπαυσης, κουζίνα και αποδυτήρια.
- Το προσωπικό της στέγης/δομής θα πρέπει απαραιτήτως να εκπαιδευτεί στην κατάλληλη εφαρμογή των μέτρων προστασίας (χρήση Ατομικού Προστατευτικού Εξοπλισμού και εφαρμογή Υγιεινής των Χεριών) με ιδιαίτερη έμφαση στα πιο κάτω μέτρα:
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ COVID-19 ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΝΟΙΚΩΝ
- Σε περίπτωση φιλοξενίας νέων ενοίκων στη στέγη, συστήνεται ο εργαστηριακός έλεγχός του για COVID-19. Η σχετική παραπομπή για την εξέταση μπορεί να γίνει από τον προσωπικό ιατρό του ατόμου, καθώς αυτή εμπίπτει στις ειδικές κατηγορίες που επιχορηγούνται από το Υπουργείο Υγείας.
- Οποιοδήποτε νέο προσωπικό εισέρχεται στη στέγη θα πρέπει να έχει υποβληθεί σε έλεγχο για COVID-19 μέχρι και 72 ώρες πριν την είσοδό του στη δομή.
- Συστήνεται ο περιοδικός έλεγχος του προσωπικού (κάθε 7 ημέρες).
- Συστήνεται ο περιοδικός έλεγχος των ενοίκων κάθε 14 ημέρες.
- Σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος σε στέγη/δομή τότε θα προγραμματίζεται από το Υπουργείο Υγείας εξέταση όλων των ενοίκων και του προσωπικού.
- Σε περίπτωση εντοπισμού δύο η περισσότερων κρουσμάτων σε στέγη/δομή τότε θα προγραμματίζεται από το Υπουργείο Υγείας η εξέταση όλων των αρνητικών ενοίκων και προσωπικού στις 3 και 7 ημέρες.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΥΠΟΠΤΟΥ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ COVID-19
Σκοπός του πρωτοκόλλου είναι ο καθορισμός συνοπτικών διαδικασιών αντιμετώπισης ύποπτων περιστατικών COVID-19 από το προσωπικό των Στεγών Ευγηρίας και των κλειστών δομών. Οι ένοικοι θα πρέπει καθημερινά (τρεις φορές ημερησίως) να ελέγχονται για εμφάνιση πυρετού ή άλλων συμπτωμάτων συμβατών με COVID-19. Στην περίπτωση που θα εντοπιστεί ένα ύποπτο κρούσμα, όσο και στην περίπτωση που θα εντοπιστούν περισσότερα κρούσματα:
- Ενημερώνεται ο ένοικος ότι θα γίνουν τα απαραίτητα διαβήματα για άμεση αντιμετώπιση του προβλήματός του. Συμβουλεύσετε το άτομο ή μεριμνήστε ώστε να περιορίσει τις μετακινήσεις του και παραμείνει στο δωμάτιό του. Αν το επιτρέπουν οι συνθήκες του ιδρύματος, συνιστάται η απομόνωση του ασθενή σε μονόκλινο δωμάτιο με ατομική τουαλέτα το οποίο θα πρέπει να βρίσκεται μακριά από τα δωμάτια των άλλων ενοίκων. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε μετακινούνται οι υπόλοιποι συγκάτοικοι σε άλλα δωμάτια. Η πόρτα του δωματίου παραμένει κλειστή και απαγορεύεται η είσοδος εκτός για παροχή φροντίδας. Θα πρέπει να δοθεί μέριμνα έτσι ώστε να υπάρχει αποκλειστικό προσωπικό για την φροντίδα των ατόμων αυτών. Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό τότε θα πρέπει το προσωπικό να παρέχει φροντίδα αρχικά σε όλους τους υπόλοιπους ένοικους και στην συνέχεια στα ύποπτα κρούσματα.
- Αποφυγή γευμάτων σε τραπεζαρία και κατά προτίμηση σερβίρισμα στο δωμάτιο. Όπου είναι δυνατό, συνιστάται να χρησιμοποιούνται πιάτα και μαχαιροπήρουνα μιας χρήσης έτσι ώστε να περιορίζεται ο αριθμός των αντικειμένων που θα πρέπει να απολυμανθούν.
- Αποφυγή μη απαραίτητων παροχών ατομικής φροντίδας (ξύρισμα, κούρεμα κ.λπ).
- Οι υπόλοιποι ένοικοι θα πρέπει να παραμείνουν περιορισμένοι στον προσωπικό τους χώρο εν αναμονή του εργαστηριακού αποτελέσματος.
- Χορηγείται άμεσα στον ασθενή χειρουργική μάσκα, εφόσον είναι ανεκτή, και χαρτομάντιλα για κάλυψη του στόματος και της μύτης κατά τον βήχα ή το φτάρνισμα. Παραχωρείται στον ασθενή υγρό αντισηπτικό διάλυμα ή υγρά χαρτομάντιλα εμποτισμένα σε αλκοόλ για συχνό καθαρισμό των χεριών.
- Δώστε στο προσωπικό την οδηγία να αποφεύγει την είσοδο στο δωμάτιο του ασθενούς, αν δεν υπάρχει σημαντικός λόγος. Αν παρουσιαστεί ανάγκη, ένα μέλος του προσωπικού συνιστάται να ασχολείται κατά αποκλειστικότητα με το ύποπτο κρούσμα. Με αυτόν τον τρόπο ελαττώνεται ο αριθμός των μελών του προσωπικού που εκτίθενται στον λοιμώδη παράγοντα. Στις περιπτώσεις που θα εισέρχεται στο δωμάτιο του ασθενή, πρέπει να φορεί εξοπλισμό ατομικής προστασίας. Όλα τα άτομα (επαγγελματίες υγείας και επισκέπτες) που έρχονται σε επαφή με ασθενή με ύποπτη ή επιβεβαιωμένη λοίμωξη COVID-19 θα πρέπει να εφαρμόζουν προφυλάξεις επαφής και σταγονιδίων καθώς και μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας.
- Ενημερώνεται άμεσα ο Ιδιοκτήτης/Διαχειριστής/ Διευθυντής της στέγης/δομής και ενημερώνεται ο Προσωπικός Ιατρός του ασθενή, ο οποίος χωρίς άμεση επαφή (μέσω τηλεφώνου αν υπάρχει δυνατότητα στο δωμάτιο του) αξιολογεί το περιστατικό. Αν πρόκειται για περιστατικό που δεν έχει Προσωπικό Ιατρό, αναλαμβάνει την (τηλεφωνική) αξιολόγηση ο ιατρός του Οίκου Ευγηρίας/ Στέγης.
- Γίνονται άμεσες διευθετήσεις για εργαστηριακή εξέταση του ατόμου.
- Ο χρησιμοποιημένος ιματισμός (σεντόνια, πετσέτες, κ.ά.) θα πρέπει να θεωρείται μολυσματικός. Επομένως, πρέπει να τοποθετείται σε ξεχωριστές σακούλες, να μεταφέρεται ξεχωριστά από τον άλλο ιματισμό και να πλένεται στην υψηλότερη δυνατή θερμοκρασία (>70ο C). Το προσωπικό που χειρίζεται αυτό τον ιματισμό πρέπει να φορεί προστατευτική ρόμπα, γάντια και χειρουργική μάσκα. Το πλυντήριο ενημερώνεται για την ανάγκη ξεχωριστού χειρισμού της διαδικασίας πλύσης.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΜΕΝΟΥ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ COVID-19
Οι πιο κάτω ενέργειες θα ισχύουν τόσο στην περίπτωση ενός (1) επιβεβαιωμένου κρούσματος, όσο και στην περίπτωση που θα εντοπιστούν περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα:
- Κατόπιν ενημέρωσης της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Ελέγχου των Λοιμωδών Νοσημάτων για το εργαστηριακό αποτέλεσμα από το κλινικό εργαστήριο ή και από την ίδια την Στέγη Ευγηρίας/ κλειστή δομή, η Μονάδα θα επικοινωνήσει με τον Ιδιοκτήτη/Διαχειριστή/Διευθυντή της για περαιτέρω οδηγίες σχετικά με τη διαχείριση του/των κρουσμάτων.
- Είναι απαραίτητο να απομονώνεται το κρούσμα σε μονόκλινο δωμάτια με ατομική τουαλέτα ή σε δωμάτιο με άλλα θετικά κρούσματα. Προτείνεται τα δωμάτια να βρίσκονται μακριά από τα δωμάτια των άλλων αρνητικών ενοίκων. Η πόρτα του δωματίου παραμένει κλειστή και απαγορεύεται η είσοδος εκτός για παροχή φροντίδας. Θα πρέπει να δοθεί μέριμνα έτσι ώστε να υπάρχει αποκλειστικό προσωπικό για την φροντίδα των ατόμων αυτών. Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό τότε θα πρέπει το προσωπικό να παρέχει φροντίδα αρχικά σε όλους τους υπόλοιπους ένοικους και στην συνέχεια στα ύποπτα κρούσματα.
- Η κλινική αξιολόγηση των κρουσμάτων είναι ιδιαίτερα σημαντική και μπορεί να γίνει κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Υπεύθυνο Ιατρό της Στέγης ή με τον προσωπικό τους ιατρό. Επιπλέον, εάν χρειαστεί κλιμάκιο από το Υπουργείο Υγείας, 8 μπορεί να αναλάβει σε κάποιες περιπτώσεις τον ρόλο αυτό. Σε περίπτωση συρροής κρουσμάτων την αξιολόγηση των περιστατικών αναλαμβάνει κλιμάκιο από το Υπουργείο Υγείας το οποίο με επιτόπου επίσκεψη αξιολογεί και δίνει οδηγίες όσον αφορά και στην λήψη μέτρων δημόσιας υγείας.
- Σε συνεννόηση με τη ΜΕΕ&ΕΛΝ θα πρέπει να καθοριστούν οι στενές επαφές του/των επιβεβαιωμένου/ων κρούσματος/κρουσμάτων, που θα πρέπει να περιοριστούν. Οι ένοικοι που έχουν χαρακτηριστεί ως στενές επαφές θα πρέπει να απομονωθούν σε μονόκλινα δωμάτια και να γίνεται χειρισμός τους ως ύποπτα περιστατικά.
- Τα μέλη του προσωπικού που έχουν καθοριστεί ως στενές επαφές θα πρέπει να:
- Απομακρυνθούν από την εργασία τους για 7 ημέρες (αυτοπεριορισμός/ καραντίνα) με ενεργητική επιτήρηση συμπτωμάτων για 14 ημέρες.
- Πραγματοποιήσουν εργαστηριακή εξέταση COVID-19 RT-PCR κατά την επιβεβαίωση του κρούσματος καθώς και 7 ημέρες μετά την ημερομηνία τελευταίας επαφής.
- Κατόπιν αρνητικού αποτελέσματος COVID-19 RT-PCR, την 7η ημέρα από την τελευταία επαφή και εφόσον δεν παρουσίασαν συμπτώματα, τα μέλη του προσωπικού μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους. Με την επιστροφή τους και για ακόμη 7 ημέρες εφαρμόζουν τουλάχιστον απλή χειρουργική μάσκα καθ’ όλη τη διάρκεια της εργασίας τους (ή τον προβλεπόμενο ΑΠΕ), θερμομετρούνται κατά την είσοδο και αποχώρηση από την εργασία και αναφέρουν την εμφάνιση οποιασδήποτε συμπτωματολογίας.
- Τονίζεται η σημαντικότητα του να χωρίζεται το προσωπικό που φροντίζει τους ενοίκους σε σταθερές ομάδες, όπου είναι εφικτό, με ευθύνη φροντίδας συγκεκριμένων ενοίκων από κάθε ομάδα, καθώς αυτό περιορίζει τον αριθμό των ατόμων του προσωπικού που θα απομακρυνθούν από την εργασία τους.
- Ο χώρος παραμονής θετικών ενοίκων και οι κοινόχρηστοι χώροι θα πρέπει να απολυμαίνονται σχολαστικά μετά τη μεταφορά του ατόμου σε άλλη δομή υγείας. Η εφαρμογή και ο σχεδιασμός των απολυμάνσεων πρέπει να γίνεται υπό την ευθύνη ειδικού επιστήμονα, όπως προβλέπεται από τα επαγγελματικά τους δικαιώματα (επισυνάπτεται Μητρώο εγκεκριμένων συνεργείων εκτέλεσης επαγγελματικών εργασιών εφαρμογής βιοκτόνων).
- Κατόπιν εντοπισμού έστω και ενός θετικού κρούσματος, ο εργαστηριακός έλεγχος ενοίκων και προσωπικού υλοποιείται απαραίτητα, κατόπιν παραπομπής από τη ΜΕΕ&ΕΛΝ, στο πλαίσιο διερεύνησης στενών επαφών επιβεβαιωμένου κρούσματος και ελέγχου της διασποράς του ιού στη δομή, με βάση τα ισχύοντα πρωτόκολλα διερεύνησης. 9. Ένας ασθενής θεωρείται ότι έχει ιαθεί από τη λοίμωξη COVID-19 όταν πληρούνται τα κριτήρια που περιγράφονται στο Πρωτόκολλο αποδέσμευσης ασθενών με επιβεβαιωμένη λοίμωξη από COVID-19 που αντιμετωπίζονται σε χώρους εκτός των νοσηλευτηρίων. Ευθύνη αποδέσμευσης των ασθενών έχει ο Προσωπικός Ιατρός τους.
ΑΤΟΜΙΚΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ:
- Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες οδηγίες του ECDC (infection prevention and preparedness for COVID-19 in healthcare settings – second update) ημερομηνίας 31/03/2020, ο προβλεπόμενος ΑΠΕ για Επαγγελματίες Υγείας (ΕΥ) που νοσηλεύουν ύποπτα ή επιβεβαιωμένα περιστατικά covid-19 περιλαμβάνει μάσκες FFP2 (Ν95 ή ΚΝ95), πλην καταστάσεων όπου προκαλούνται αερολύματα (π.χ. διασωλήνωση, αποσωλήνωση, νεφελοποίηση), οπότε προβλέπεται μάσκα FFP3. 9
- Οφθαλμική προστασία/προστασία προσώπου (ασπίδα προσώπου ή προστατευτικά γυαλιά ευρέως πεδίου).
- Καθαρή μη αποστειρωμένη αδιάβροχη ρόμπα με μακριά μανίκια. Κάτω από τη ρόμπα θα πρέπει να φέρουν ρούχα εφημερίας/ χειρουργείου (scrubs). Εναλλακτικά, οι επαγγελματίες υγείας στις ΜΕΘ μπορούν να εφαρμόζουν ολόσωμη φόρμα.
- Υποδήματα εφημερίας/χειρουργείου.
Επισυνάπτεται αυτούσια η Ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας.