Το CERN (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire) είναι το Ευρωπαϊκό Κέντρο Έρευνας Στοιχειωδών Σωματιδίων και αποτελεί το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο στον κόσμο. Ιδρύθηκε το 1954 από έντεκα ευρωπαϊκές χώρες ενώ σήμερα έχει είκοσι-δύο κράτη-μέλη από την Ευρώπη. Το CERN παρέχει στους επιστήμονες τις κατάλληλες εγκαταστάσεις για τη διεξαγωγή πειραμάτων στοιχειωδών σωματιδίων με συμβολή στους τομείς της φυσικής, πληροφορικής, ιατρικής, μηχανικής και της τεχνολογίας.
Η Κυπριακή Κυβέρνηση υπέγραψε το 2006 γενική Συμφωνία Συνεργασίας με το CERN. Για την αξιοποίηση της εν λόγω Συμφωνίας και ειδικότερα της ερευνητικής υποδομής που διαθέτει το CERN, υπογράφηκαν τον Ιούλιο του 2007 δύο Τεχνικά Πρωτόκολλα Συνεργασίας, τα οποία αφορούν Προγράμματα Φυσικής Υψηλών Ενεργειών και Πληροφορικής (πείραμα CMS).
Η Κύπρος εντάχθηκε στο CERN την 1η Απριλίου 2016 υπό την ιδιότητα του συνδεδεμένου μέλους. Η ένταξη της Κύπρου στο CERN επιτρέπει, πέραν της υφιστάμενης συνεργασίας στο πλαίσιο του πειράματος CMS, την εκπροσώπηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Συμβούλιο του Οργανισμού και συμμετοχή στις δραστηριότητές του (ερευνητικές και μη). Κύπριοι μαθητές και φοιτητές μπορούν να επωφεληθούν της εξειδικευμένης κατάρτισης που προσφέρουν τα εκπαιδευτικά και ερευνητικά του προγράμματα και νέοι επιστήμονες έχουν τη δυνατότητα να εργοδοτηθούν στο προσωπικό του CERN. Δίνει επίσης την ευκαιρία σε κυπριακές εταιρείες να διεκδικήσουν συμβόλαια εμπορικής και τεχνικής φύσεως και να επωφεληθούν από τη λήψη τεχνογνωσίας σε σημαντικούς τομείς δραστηριότητας του Οργανισμού.
Μια τέτοια ευκαιρία προκύπτει από την ανάγκη αναβάθμισης (της υποδομής) του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων (Large Hadron Collider – LHC), μέσα από το έργο High Luminosity LHC (HL–LHC) (Industry Relations and Procurement website for the HL-LHC project).
Στο πλαίσιο του έργου αυτού θα διοργανωθεί ένα industrial event στο Park Royal στο Warrington του Ηνωμένου Βασιλείου στις 22-23 Μαΐου 2017. Κορυφαίες εταιρείες στους τομείς superconductivity, cryogenics, power electronics, electrical engineering, mechanics, ultra–high vacuum και radiofrequency θα μπορούν να συναντήσουν μηχανικούς του έργου και να διερευνήσουν τις τεχνικές και εμπορικές προκλήσεις που προκύπτουν από το σχεδιασμό και την προμήθεια της αναβάθμισης του επιταχυντή LHC. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τόσο τεχνικές παρουσιάσεις του έργου και των αναγκών του όσο και τη δυνατότητα διευθέτησης συναντήσεων για συζήτησή τους και αναζήτηση/διερεύνηση συνεργασιών (CERN to Business και Business to Business).
Επισυνάπτεται ο κατάλογος με τις ανάγκες του έργου για τις οποίες θα διενεργηθούν διαγωνισμοί προσφορών στους οποίους κυπριακές επιχειρήσεις μπορούν να συμμετέχουν.
List_of_DRs_2017-2018.Website.v1.1Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στην πιο πάνω εκδήλωση και κυρίως για να διερευνήσουν τις δυνατότητες συνεργασίας με το CERN θα πρέπει να προχωρήσουν σε εγγραφή τους το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017 στη σχετική ιστοσελίδα (https://indico.cern.ch/event/607165/). Σημειώνεται ότι όλα τα σχετικά έξοδα ταξιδιού και διαμονής θα πρέπει να καλυφθούν από τους ενδιαφερόμενους.