Με κάθε λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016, στο ξενοδοχείο Hilton Cyprus, στη Λευκωσία η απονομή των Κυπριακών Βραβείων Καινοτομίας-ΟΕΒ 2016, και Κυπριακών Βραβείων Έρευνας ΙΠΕ 2016, που διοργανώνονται κάθε χρόνο από την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) και το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας (ΙΠΕ) σε συνεργασία με το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας & Τουρισμού. Την τελετή τίμησε με την παρουσία του η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης καθώς και πλήθος αξιωματούχων του Κράτους, επιχειρηματίες και άλλοι επίσημοι προσκεκλημένοι.
Φέτος, τα Κυπριακά Βραβεία Καινοτομίας που καθιέρωσε η ΟΕΒ από το 2006, συμπλήρωσαν δέκα χρόνια πορείας. Για δέκα συνεχή χρόνια βραβεύθηκαν συνολικά 38 κυπριακές επιχειρήσεις και οργανισμοί που καθιέρωσαν στην κυπριακή αγορά καινοτόμες εφαρμογές προσφέροντας οφέλη τόσο στις ίδιες, όσο και στην κοινωνία γενικότερα. Κατά την τελετή απονομής των Κυπριακών Βραβείων Καινοτομίας ΟΕΒ, πραγματοποιούνται και τα Κυπριακά Βραβεία Έρευνας 2016, από το ‘Ιδρυμα Προώθησης ‘Eρευνας (ΙΠΕ), βραβεύοντας προσωπικότητες ερευνητών με σημαντικό έργο στον τομέα τους.
Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) κ. Χρίστος Μιχαηλίδης κατά τον χαιρετισμό του στην τελετή ανέφερε ότι «η ικανότητα των επιχειρήσεων να καινοτομούν αποτελεί το μεγαλύτερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για αυτές, ιδιαίτερα σήμερα που το επιχειρηματικό περιβάλλον μεταβάλλεται με ασύλληπτους ρυθμούς. Αυτό φαίνεται εξάλλου και εκ του αποτελέσματος, αφού οι καινοτόμες επιχειρήσεις αποκτούν σημαντικό μερίδιο αγοράς με παράλληλη αύξηση στην αποδοτικότητά τους. Σύμφωνα, με τη διεθνή πρακτική οι επιχειρήσεις που καινοτομούν συνεχώς έχουν κατά μέσο όρο διπλάσια κέρδη από τις υπόλοιπες».
Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αξιολόγησης του Βραβείου Καινοτομίας και Πρόεδρος του ΔΣ του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας κ. Γιώργος Γεωργίου. Ο κ. Γεωργίου ανέφερε ότι το ΙΠΕ βρίσκεται σήμερα σε μια σημαντική καμπή της πορείας του, αφού έχει πρόσφατα προκηρύξει τα νέα Προγράμματα για Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία, RESTART 2016-2020, μέσα από τα οποία θα παραχωρηθεί χρηματοδότηση συνολικού ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ για δραστηριότητες Έρευνας και Καινοτομίας. Τόνισε επίσης, ότι στην νέα αυτή εποχή όπου η έρευνα και η καινοτομία αποτελούν πυλώνες ανάπτυξης, το ΙΠΕ αναγνωρίζει τη σημασία της επιβράβευσης των άριστων επιστημόνων, του ανθρώπινου δυναμικού που αποτελεί τον βασικό μοχλό προόδου πίσω από κάθε ερευνητική και καινοτομική δραστηριότητα.
Τα Κυπριακά Βραβεία Καινοτομίας – ΟΕΒ 2016 απονεμήθηκαν ως εξής:
· Πρωτογενή Τομέα απονεμήθηκε στην Αγροτουριστική επιχείρηση The Land of Dreams για την καλλιέργεια του ψαριού οξύρρυγχου καθώς και το σύνολο των παραγόμενων προϊόντων και υπηρεσιών.
· Mεταποιητικό Τομέα απονεμήθηκε στην εταιρία A.C. Technometal Ltd για τον σχεδιασμό και παραγωγή της σειράς συρόμενων συστημάτων αλουμινίου Rabel Super Thermal με δυνατότητα κατασκευής μεγάλων ανοιγμάτων και αντοχή σε ακραίες καιρικές συνθήκες.
· Τριτογενή Τομέα, απονεμήθηκε στην Axiom Consulting Ltd για την ανάπτυξη και εμπορία πρωτοποριακού λογισμικού προγραμμάτων πιστότητας (loyalty schemes) που επιτρέπει τη γρήγορη επεξεργασία των δεδομένων σε κεντρικά συστήματα βάσεων δεδομένων.
· Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, απονεμήθηκε στην Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΥΚΑΝ) για την καινοτόμα υπηρεσία απεξάρτησης και επανένταξης των νέων από τα ναρκωτικά.
Τα Κυπριακά Βραβεία Έρευνας ΙΠΕ 2016 απονεμήθηκαν ως εξής:
· Διακεκριμένος Ερευνητής για το 2016 στον τομέα των «Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών» απονεμήθηκε από κοινού στους Δρ. Μιχαλίνο Ζεμπύλα, Αναπληρωτή Καθηγητή του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου και Δρ. Χαρίδημο Τσούκα, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κύπρου.
· Βραβείο Έρευνας στην κατηγορία Νέος Ερευνητής 2016 απονεμήθηκε σε τρεις θεματικές ενότητες ως ακολούθως:
- Θεματική Ενότητα «Φυσικές Επιστήμες και Μηχανική» απονεμήθηκε στην Δρ. Ελένη Μούσιη, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Κύπρου για το Έργο με τίτλο «Μεταλλο-οργανικά πλέγματα βασισμένα σε πολυαλκοόλες και πολυτοπικούς υποκαταστάτες με δότες άτομα Ν ως υλικά για την αποθήκευση Η2».
- Θεματική Ενότητα «Επιστήμες Ζωής» απονεμήθηκε στην Δρ. Αλεξία Καγιαβά Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στο Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, για το Έργο με θέμα «Γονιδιακή θεραπεία για τη λευκοδυστροφία».
- Θεματική Ενότητα «Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες» απονεμήθηκε στον Δρ. Δημήτριο Ξεφτέρη, Λέκτορα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου για το έργο «Οικονομικές Επιδράσεις του Εκλογικού Ανταγωνισμού».
- Ομιλία Προέδρου της Δημοκρατίας
- Ομιλία Προέδρου Ομοσπονδίας Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ)
- Ομιλία Προέδρου Επιτροπής Αξιολόγησης των Βραβείων