elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
elΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

Διαχείριση περιστατικών απουσίας εργαζομένων λόγω ασθένειας

Σε σχέση με την διαχείριση περιστατικών απουσίας εργαζομένων λόγω ασθένειας, η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) επισημαίνει τα εξής:

· Αποτελεί νόμιμο λόγο τερματισμού της απασχόλησης η παράλειψη από εργοδοτούμενο να εκτελέσει την εργασία του κατά τρόπο εύλογα ικανοποιητικό. Στις περιπτώσεις αυτές εμπίπτουν περιστατικά όπου ο εργοδοτούμενος καθίσταται για λόγους υγείας ανίκανος να εργαστεί για περίοδο που δεν είναι προσωρινή. Τονίζεται πως προσωρινή ανικανότητα που οφείλεται σε ασθένεια, βλάβη, νόσο, ή τοκετό δεν εμπίπτει στην συγκεκριμένη πρόνοια της νομοθεσίας, δεν δίνει δηλαδή δικαίωμα τερματισμού της απασχόλησης.

· Επιπλέον, σύμφωνα με την μέχρι σήμερα ερμηνεία των σχετικών προνοιών του νόμου αλλά και την νομολογία του Δικαστηρίου Εργατικών Διαφορών (ΔΕΔ), εάν κριθεί από ιατρό ότι η ανικανότητα του εργοδοτούμενου για διεκπεραίωση των καθηκόντων για τα οποία έχει προσληφθεί δεν είναι προσωρινή, ο τερματισμός της απασχόλησης του εργοδοτούμενου μπορεί να λάβει χώρα υπό προϋποθέσεις. Σε κάθε περίπτωση, το κάθε περιστατικό χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και προτρέπονται οι εργοδότες να επικοινωνούν με το αρμόδιο τμήμα της ΟΕΒ για περαιτέρω καθοδήγηση.

· Επίσης, συστήνεται όπως κάθε Εργοδότης απαιτεί την προσκόμιση ιατρικού πιστοποιητικού σε περίπτωση ασθενείας ή ανικανότητας εργοδοτούμενου για εργασία. Σημειώνεται ότι ο Εργοδότης διατηρεί το δικαίωμα παραπομπής του εργοδοτούμενου για ιατρικές εξετάσεις σε ιατρό της επιλογής της επιχείρησης, νοουμένου ότι η επιχείρηση αναλαμβάνει την κάλυψη των εξόδων που προκύπτουν από την ιατρική εξέταση.

· Τέλος, τονίζεται ότι η διαχείριση περιστατικών απουσίας από την εργασία λόγω ασθένειας είναι διαδικασία περίπλοκη και ευαίσθητη και απαιτεί τον συνυπολογισμό σωρείας παραμέτρων όπως η σοβαρότητα των προβλημάτων υγείας, η διάρκεια απουσίας και το απαιτούμενο χρονικό διάστημα για αποκατάσταση της υγείας, τα έτη υπηρεσίας του εργαζόμενου, η θέση που κατέχει, η δυνατότητα προσωρινής αναπλήρωσης του, η ύπαρξη εναλλακτικών-ηπιότερων καθηκόντων τα οποία θα μπορούσε να του ανατεθούν προσωρινά μέχρι την αποθεραπεία και άλλα τα οποία απαιτούν εξατομικευμένη προσέγγιση κάθε περίπτωσης χωριστά.

· Για οποιεσδήποτε απορίες ή διευκρινήσεις μπορείτε να επικοινωνείτε με το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων & Κοινωνικής Πολιτικής της ΟΕΒ στο τηλ. 22-665102.

Related Posts